Фото надано прес-службою обллісмисливгоспу.

Закарпатські лісівники, окрім іншого, визначають як один із перспективних напрямів роботи — розведення фазанів. Це — річ потрібна й приємна. Бо названі пернаті поїдають колорадського жука, мишей, ящірок, змійок. І радують око своїм привабливим виглядом: пір’я у самців яскраве та красиве й різного кольору — від золотавого, темно-зеленого, помаранчевого до фіолетового.

Тож разом з обласним осередком Українського товариства мисливців і рибалок лісівники працюють над збільшенням кількості «королівських птахів». Для цього в держлісгоспах почали створювати фазанарії. І справа просувається досить успішно.

Ось приємний факт: торік у Великобичківському лісгоспі Рахівського району організували перший на Закарпатті фазанарій. Спочатку для вольєра придбали 12 птахів. І тепер там чотири види фазанів: діамантовий, золотий, румунський і звичайний (на знімку). Цією справою зайнялися також директори Виноградівського і Довжанського лісгоспів Василь Агій і Василь Ледней, а решта підприємств, що підпорядковані обласному управлінню лісового та мисливського господарства, заманюють на свою територію цих золотистих птахів підгодівлею. Адже фазан, як і кожна жива істота, шукає ті місця, де легше жити.

До речі, в сусідніх з Україною державах Європи у ресторанах м’ясо фазанів подають як вишукану страву. А оскільки м’який клімат низинного й передгірського Закарпаття сприяє розведенню фазанів та й конкуренції наразі немає, то справа ця цілком вигідна.

Ужгород.