Президент РФ Володимир Путін уніс правки до свого указу, якими дозволив автомобільний і залізничний транзит українських товарів через територію Росії за умови наявності на транспортних засобах та товарах пломб, що використовують технологію «Глонасс». Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на портал правової інформації РФ.

«Глонасс» — це російська супутникова навігаційна система. Як заявляли раніше у федеральній митній службі Росії, застосування пломб дає змогу переконатись, що транзитні товари не залишаються на території РФ.

Зміни стосуватимуться транзиту українських товарів, які йдуть до країн Середньої Азії. Уряду доручили затвердити перелік пунктів пропуску через держкордон для транзиту, порядок здійснення перевезень, вимоги до пломб «Глонасс», порядок видачі талонів, а також забезпечити створення та експлуатацію системи контролю.

Нагадаємо, суттєві обмеження на перевезення вантажів з України до країн Середньої Азії через російську територію було запроваджено указом Володимира Путіна від 1 січня 2016 року. Україна через це поскаржилась до Світової організації торгівлі (СОТ) і заявила, що через ці обмеження експорт українських товарів до Киргизстану та Казахстану суттєво скоротився. За даними Держстату, 2015 року, коли мораторій на перевезення ще не діяв, українські компанії експортували в Казахстан товарів майже на 713 млн доларів, у Киргизстан — на 75,5 млн доларів. Та за підсумком 2018 року ці суми становили 376,5 млн доларів і 28,6 млн доларів відповідно. Утім, у квітні 2019 року панель арбітрів СОТ не виявила порушення Росією зобов’язань за Генеральною угодою з тарифів і торгівлі (GATT) 1994 року та за угодою приєднання до СОТ.

Прикметно, що днями уряд РФ послабив санкції проти України ще в одній сфері. А саме, тимчасово дозволив ввозити деякі вітчизняні товари. До яких, зокрема, входять: деяка трубна продукція, газові турбіни, кілька типів трансформаторів з діелектриком, електричні двигуни та генератори, а також трансмісійні вали. Пояснень послаблення економічних обмежень щодо України в Кремлі не озвучили.

Вл. інф.