Голова комітету Артур Палатний під час розгляду питання наголосив, що право дитини на житло захищено Конвенцією ООН про права дитини та Законом України «Про охорону дитинства». Проте відповідні норми працюють далеко не в усіх випадках.

Артур Палатний зазначив, що діти залишаються без даху над головою у різних випадках — через заборгованість батьків перед банками та іншими фінансовими установами, через конфлікти між батьками, через шахрайство із житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Законодавством встановлено певні запобіжники щодо захисту житлових прав дитини. Проте ці запобіжники не завжди працюють. Найбільш небезпечним для дітей є так зване стягнення на предмет іпотеки шляхом позасудового врегулювання на підставі договору, коли через виконавчий напис нотаріуса, який фактично працює на банк, змінюється власник житла, яке потім відбирається силою.

Голова комітету наголосив, що окремою проблемою є зловживання з житлом, що знаходиться у власності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Ми постійно чуємо повідомлення про шахрайські дії стосовно зазначеного житла, проте, після позбавлення прокуратури функцій представництва в суді окремих категорій громадян, ми втратили ефективний механізм захисту прав дітей і в цих справах.

На засіданні комітету були присутні громадяни, діти яких втратили право на житло через різноманітні шахрайські дії. Вони пікетували адміністрацію Президента України, вимагаючи захисту своїх конституційних прав, а багато інших постраждалих продовжують пікетування, бо вони залишились на вулиці з дітьми в прямому розумінні цього слова. «Тому ми маємо проаналізувати виконання органами державної влади своїх функцій щодо захисту прав дитини на житло, заслухати виступи постраждалих та разом виробити пропозиції, що допоможуть удосконалити механізм захисту прав дитини на житло», — підкреслив Артур Палатний.

Під час засідання виступили також заступник директора департаменту захисту прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики Володимир Вовк та заступник директора департаменту приватного права Міністерства юстиції Олена Мартинюк. Вони поінформували учасників засідання про заходи, що вживає держава для захисту права дитини на житло. Проте у виступах представників громадської організації «Всеукраїнський рух «Фінансовий майдан» Юлії Сало, Світлани Саражі та Тетяни Ващенко, інших постраждалих осіб було наведено численні факти зловживань із боку державних реєстраторів, насамперед нотаріусів, інших шахрайських дій, байдужості працівників Національної поліції при «силових» виселеннях дітей із квартир без рішення суду.

Перший віце-президент Нотаріальної палати України Олена Оніщук наголосила на тому, що існують прогалини у законодавстві, якими користуються недобросовісні державні реєстратори, і тому це навіть не дозволяє у багатьох випадках притягнути їх до відповідальності. Водночас, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Віктор Новіков привернув увагу присутніх до іншої сторони питання — від неповернення кредитів страждають вкладники банків, які також мають дітей, тому, на його думку, необхідно посилити вимоги до позичальників. Саме через проживання дітей у іпотечних квартирах Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вимушений, за твердженням В. Новікова, продавати відповідні активи з великим дисконтом.

На думку Артура Палатного, в багатьох випадках банки надають кредити тим громадянам, які не мають реальних можливостей його погасити, що також є порушенням законодавства. Крім того, Артур Палатний погодився з висновками представників громадськості щодо існування непрозорої системи продажу банками та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб іпотечних кредитів із великим дисконтом та відсутності пропозицій позичальникам погасити кредит із відповідною знижкою.

Підбиваючи підсумки, Артур Палатний зазначив, що є два шляхи розв’язання проблеми — внесення змін до законів України та врегулювання проблеми на рівні рішень Кабінету Міністрів і відповідних центральних органів виконавчої влади. На його думку, оскільки наближаються вибори до Верховної Ради України та найближчим часом народні депутати розглядатимуть проект Виборчого кодексу, оптимальним є другий варіант.

Тож комітет звернеться до Прем’єр-міністра щодо невідкладного ухвалення необхідних рішень для виконання їх відповідними міністерствами.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.