Фото надано прес-службою народного депутата.

Нагадаємо, за резолюцію, яка відкриває двері до тріумфального повернення Росії до ПАРЄ, проголосували 118 євроделегатів, проти — 62. Лідер Радикальної партії до пізньої ночі намагався переконати депутатів Асамблеї, що до виведення військ з Криму і Донбасу та звільнення заручників знімати з Росії санкції не можна. Саме цього стосувались його правки, які ПАРЄ проігнорувала.

«Я не помилився, ми точно перебуваємо в Парламентській асамблеї Ради Європи, а не в Держдумі Росії? Тому що саме такі поправки не підтримують у Держдумі. Нагадаю, шестеро представників майбутньої російської делегації, які будуть тут після прийняття резолюції, голосували за анексію Криму. І в президії буде сидіти представник Росії. У президії грузинського парламенту російський представник уже сидів — і чим це закінчилося?» — запитав Ляшко у колег в ПАРЄ.

Політик подякував кільком десяткам «спартанців», в тому числі й представникам Великої Британії, які відчайдушно боролися проти ціннісного падіння Асамблеї, та присоромив лобістів Росії.

«Колезі зі Швейцарії не подобаються наші правки. А як ви хотіли? Мовчки прийняти рішення, які зраджують принципам і цінностям Ради Європи? Ні, терпіть! Слухайте всю правду до кінця! Мені надзвичайно соромно за те, що тут відбувається. Мені соромно за себе, що я член цієї установи. Я більше сюди не приїду і не буду тут працювати. Мені соромно за вас, і я впевнений, що соромно буде і вашим дітям!» — сказав народний депутат.

Після ганебного голосування за проросійську резолюцію Олег Ляшко вийшов з будівлі Асамблеї і записав відеозвернення до українців. Він зазначив, що зробив все, щоб захистити честь України, та обурився, що в такий відповідальний день в ПАРЄ не було українського президента, якого обрали українці для захисту їхніх інтересів.

«Цей крах європейських цінностей став можливим, в тому числі й через непрофесійну, безвідповідальну, безініціативну українську владу. Зеленський нічого не зробив, щоб зупинити реванш Москви. Під час останніх візитів він прийняв за належне заяви в Берліні та Парижі про те, що російська делегація має повернутися. Сьогодні ми зробили все, щоб захистити честь України. Але сьогодні у ПАРЄ президент України Зеленський мав би гучно висловити своє слово проти російського реваншу, проти експансії, проти російського бліцкригу. Він не знайшов часу, щоб приїхати, можливо, знову їв шаурму», — обурився Ляшко.

Зі Страсбурга лідер РПЛ звернувся і до народних депутатів та закликав їх ухвалити рішення про вихід української делегації із ПАРЄ.

«Зараз українській делегації немає чого робити у ПАРЄ. Тому я звертаюся до українського парламенту із вимогою прийняти рішення і вийти з цієї організації. Сьогодні вона втратила будь-яку цінність і здатність представляти та захищати інтереси українців. Ми повернемось сюди після нашої перемоги. Я в це вірю так само, як вірю в перемогу України!» — підсумував Ляшко.

Друкується в рахунок квоти фракції Радикальної партії.