Доки наша країна відпочивала і святкувала чергову річницю Конституції України, наші спортсмени, не покладаючи рук, продовжували виборювати нагороди на ІІ Європейських іграх у Мінську протягом завершальних днів.

І, слід сказати, що їхній доробок — по-справжньому дорогоцінний і дуже вагомий. Це — просто тріумф!

Лідери медального заліку:

1. РФ — 109 нагород (44 золоті, 23 срібні, 42 бронзові).

2. Білорусь — 69 (24, 16, 29).

3. Україна — 51 (16, 17, 18).

4. Італія — 41 (13, 15, 13).

5. Нідерланди — 29 (9, 13, 7).

6. Німеччина — 26 (7, 6, 13).

7. Грузія — 30 (6, 10, 14).

8. Франція — 28 (6, 9, 13).

9. Велика Британія — 23 (6, 9, 8).

10. Азербайджан — 28 (5, 10, 13).

11. Вірменія — 11 (5, 3, 3).

12. Іспанія — 13 (5, 2, 6)...

Команди 43 країн з 50 вибороли медалі на змаганнях у столиці Білорусі.

Здобутки останніх днів.


Юлія Ткач.

Боротьба. Юлія Ткач у ваговій категорії до 62 кг стала чемпіонкою. У фіналі українка з рахунком 4:0 перемогла Елміру Гамбарову з Азербайджану.

Юлія Хавалджі (до 53 кг) виборола срібну нагороду. Алла Черкасова (до 68 кг) стала третьою.

***


Жан Беленюк.

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк виграв змагання в категорії до 87 кг.

2015 року киянин поступився у фіналі в Баку. У вирішальній сутичці в столиці Білорусі українець зустрічався з азербайджанцем Ісламом Аббасовим, якого неодноразово перемагав, зокрема, цьогоріч у фіналі чемпіонату Європи.

Цього разу звитяга також була за Беленюком — 3:1. Наш борець здійснив коло пошани з прапором України. А ще просто на килимі професійно вшкварив гопака...

«Дякую всім українцям, які мене підтримували і бажали перемоги, — сказав Жан. — Європейські ігри — дуже важливий старт для мене. Я віддався на всі сто відсотків і дуже радий, що маю медаль найвищого ґатунку».

***

Борці вільного стилю Олександр Хоцяновський (до 125 кг) і Гор Оганесян (до 65 кг) — володарі «бронзи».


Яна Качур.

Легка атлетика. Збірна України виборола «золото» в командному змаганні. З першої дисципліни — чоловічого бігу на 100-метрівці — Україна захопила лідерство й утримувала його до кінця змагань.

Щоправда, в передостанньому виді програми — чоловічих стрибках у висоту — нашу команду за очками наздогнали білоруси. Отож результат протистояння і золотих медалей вирішувала змішана комбінована естафета переслідування, в якій українці посіли перше місце (фінішувала Яна Качур), майже на секунду випередивши білорусів.

Загалом українці в цьому матчі стали кращими в бігу на 100 метрів серед чоловіків (Сергій Смелик) і в стрибках у довжину серед жінок (Марина Бех-Романчук). Друге місце нашій команді дісталося в змішаній естафеті 4х400 метрів і стрибках у висоту серед чоловіків (Андрій Проценко).


Анна Соловей.

Велоспорт. Анна Соловей здобула «золото» в перегонах за очками. Вона набрала 30 пунктів, залишивши позаду представниць Чехії та Австрії, з відривом від останньої у 3 очки.

Ще одна українка — Олена Старикова — срібна медалістка в гіті на 500 м.


Марія Повх і Людмила Кукліновська.

Веслування на байдарках і каное. У супроводі зливи Марія Повх і Людмила Кукліновська на байдарці-двійці (дистанція 200 м) стали чемпіонками (44.781). «Срібло» у пари з Німеччини — 44.961, «бронза» дісталася Білорусі — 45.073.

Бокс. Український боксер 27-річний Віктор Вихрист виборов золоту медаль у ваговій категорії понад 91 кг.

У нього був досить сильний суперник — колишній росіянин, а тепер француз 23-річний Мурад Алієв. Віктор мав перевагу в перших двох раундах. Упевнено почав і третій, а за 30 секунд до завершення поєдинку Алієв розсік брову нашому боксеру.


Віктор Вихрист.

Лікар не дозволив продовжувати бій. Однак судді порахували очки на момент зупинки і винесли рішення — чемпіоном став Віктор Вихрист! Рахунок зустрічі — 4:1 (30:27, 29:28, 30:27, 28:29, 30:27).


Олександр Хижняк.

Кращий боксер світу-2017 Олександр Хижняк виборов другу золоту медаль для збірної України. Полтавчанин без питань (і, головне, без сюрпризів з боку суддів) у вирішальному поєдинку вагової категорії до 75 кг переміг італійця Сальваторе Кавальяро.

Українець вийшов на бій неймовірно зарядженим, почавши бити свого суперника з перших секунд. «Полтавський танк» не давав ані миті перепочинку опонентові. Навіть у моменти клінчів, коли від рефері лунала команда «стоп», Хижняк відходив від опонента щонайбільше на метр, щоб одразу після команди «бокс» продовжити свою справу.

За підсумками трьох раундів судді, на щастя для України, не продовжили свавілля, яке вони собі дозволили в фінальному бою нашого Миколи Буценка (до 56 кг) (став володарем «срібла»), й одностайно віддали Хижняку перемогу — 30:26, 30:27, 30:25, 29:28 і 30:26.

Ще одну медаль — бронзову — отримав Євген Барабанов (до 69 кг).


Аніта Серьогіна.

Карате. Аніта Серьогіна стала переможницею у розділі куміте у ваговій категорії до 61 кг. У півфіналі Серьогіна виграла за рахунок додаткових показників у туркені Мерві Кобан (2:2). У фіналі наша каратистка не залишила шансів словенці Таші Рістич (3:1)


Станіслав Горуна.

Капітан збірної України Станіслав Горуна (до 75 кг) виборов золоту медаль. У півфіналі він переміг угорця Габора Гаршпатакі 3:2. У фінальному поєдинку нашому бійцю протистояв фаворит усіх турнірів і багаторазовий чемпіон світу азербайджанець Рафаель Агаєв, якого українець зміг перемогти всуху — 4:0.

Срібним призером стала Анжеліка Телюга (до 55 кг), бронзові нагороди здобули Галина Мельник (до 68 кг) і Валерій Чоботар (до 84 кг).


Олег Верняєв й Анастасія Бачинська.

Спортивна гімнастика. Олімпійський чемпіон-2016 Олег Верняєв виборов свою третю медаль і першу золоту на іграх у Мінську.

У вправах на паралельних брусах українець видав показовий виступ, вразивши суддів і складністю, і технікою виконання, ще до оголошення оцінок, які не змусили нікого засумніватися в його перемозі. У підсумку, найближчого конкурента — кіпріота Маріоса Георгіу — українець випередив майже на півбала.

15-річна Анастасія Бачинська принесла Україні також «золото» — у вільних вправах. Настя випередила чешку Анет Голасову і шведку Джесіку Кастлес, які посіли друге і третє місця відповідно.

У неділю гімнасти попрацювали відмінно. Окрім золотих відзнак, вони здобули ще нагороди: Олег Верняєв отримав срібну — у вправах на коні, «бронзу» здобули Ігор Радівілов (вправи на кільцях) і Діана Варинська (колода).

Ці події сталися завершального дня ігор. А напередодні в багатоборстві Олег Верняєв виборов «срібло», а Діана Варинська — «бронзу».

Кульова стрільба. Павло Коростильов і Олена Костевич здобули бронзову медаль у стрільбі з малокаліберного пістолета на дистанції 25 метрів у змаганнях змішаних команд.

Фото НОК.