Після спілкування з президентом США Дональдом Трампом президент РФ Володимир Путін заявив, що тема українських моряків порушувалася американським лідером як одна з пріоритетних. «Ми пояснили, що там відбувається. Говорили на цю тему. Рішення поки немає. У нас іде судовий розгляд. Потрібно дочекатися, будемо потім це вирішувати», — цитує Путіна «Інтерфакс».

У повідомленні прес-служби Білого дому зауважується, що обидва лідери «погодилися, що покращення відносин (між США та Росією. — Ред.) — в інтересах обох країн та всього світу». Д. Трамп сказав, що для нього велика честь зустрічатися з президентом РФ. Журналісти запитали в Трампа: чи говорили вони з Путіним щодо захоплених українських суден і моряків? «Ми не обговорювали це», — цитує американського президента прес-служба Білого дому.

Під час окремих зустрічей В. Путіна із канцлеркою ФРН Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном було домовлено про збереження «нормандського формату» для врегулювання ситуації в Україні. Щодо конкретних термінів лідери не уточнили.

Найжорсткіше позицію в підтримку України продемонструвала під час переговорів із президентом РФ британська прем’єрка Тереза Мей. Вона заявила, що Росія повинна припинити свою дестабілізуючу діяльність та нагадала про вимогу звільнити полонених українських моряків.

З одного боку, тема України продовжує звучати на міжнародних майданчиках високого рівня. З другого — заяви по суті не дають ніякої конкретики, а інколи породжують ще більше запитань. Тому зробити однозначний підсумок зустрічі G20 складно. Очільник нашого МЗС Павло Клімкін у контексті саміту в Осаці у Фейсбуку висловив занепокоєння: «Найгірше буде, якщо Росія та Європа вирішать, що вони можуть домовитися за нашою спиною і спробують нав’язати нам чужу стратегію і тактику». «Долю України мають вирішувати лише українці. І рішення, якими б складними вони не були, маємо приймати ми самі», — написав міністр.