Як заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, доставку першої партії устаткування зенітно-ракетного комплексу буде здійснено протягом найближчих 10 днів. «Контракт на стадії поставки відхилити не можна. Подібний крок не личить робити такій країні, як Туреччина», — відповів він на погрози, що нібито звучать із боку США, де Туреччину піддали критиці через закупівлю в Росії ЗРК С-400. Він нагадав, що за часів президентства Обами Туреччина спробувала домовитися із США про придбання ЗРК Patriot. «На жаль, тоді Вашингтон не підтримав цю ініціативу», — зазначив він.

Ердоган також повідомив, що на саміті G20 в Осаці обговорив із президентом США питання про можливі санкції проти Туреччини. І отримав запевнення Трампа, що цього не станеться.

«Крім придбання російських С-400, Туреччина нині закуповує в США літаки Boeing компанії Lockheed Martin. Йдеться про купівлю 100 таких літаків. У світі, де існує вільна ринкова економіка, необхідно вживати заходів відповідно до цих критеріїв. Крім того, необхідно наголосити, що Туреччина є стратегічним партнером США. Ніхто не може втручатися в суверенні права Туреччини, і всі знають про це. Пан Трамп добре розуміє побоювання Туреччини й обставини їх придбання (він мав на увазі ЗРК С-400). Я упевнений, що вирішити все можна в рамках союзницьких відносин», — сказав Ердоган. І додав, що Туреччина вже виплатила США 1,4 мільярда доларів за доставку винищувачів F-35. «Ми вже одержали чотири винищувачі F-35. Анкара очікує отримати ще 116 таких винищувачів. Оплата за них вноситься за обумовленим планом, і виплати вже зроблено. Деякі заяви, що лунають у США, не збігаються з підходом президента Трампа. Вважаю, що це не зашкодить нашим двостороннім відносинам, і ми рішуче рухатимемося в цьому напрямку», — процитувало президента турецьке інформагентство «Анадолу». За його словами, переговори із Трампом на полях саміту G20 були важливі для виходу з глухого кута у двосторонніх відносинах.

Ердоган повідомив, що в липні може відбутися візит Трампа до Туреччини. Перемовини про це, за його словами, вже тривають. Тоді ж почнеться й розміщення російських ЗРК С-400. Але одне іншому не завадить, заспокоїв усіх глава Туреччини.

Ще до саміту в Осаці директор агентства Teneo Intelligence Вольфанго Пікколі в інтерв’ю агентству Bloomberg категорично заявив: «Санкції стосовно Туреччини наближаються». І додав, що Вашингтон обмірковує строгі заходи стосовно Анкари, якщо вона збереже плани з придбання російської системи протиракетної оборони й не зважатиме на заперечення США. Відомий і впливовий аналітик наголосив, що процес оголошення санкцій «стимулюється не Білим домом, а Конгресом США, який уже наполягав на заморожуванні поставок F-35, щоб натиснути на Туреччину, з тією метою, щоб вона відмовилася від купівлі російської системи С-400, бо це вважається несумісним із зобов’язаннями країни перед НАТО».