Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Андрій Тетерук, Артур Герасимов.

Артур Палатний, Андрій Немировський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Наступні два тижні у Верховній Раді будуть пленарними. І хоча до порядку денного внесено понад 40 законопроектів та питання ратифікації, народні депутати продовжать розгляд поправок до Виборчого кодексу в другому читанні, яких пройдено вже понад третину. Тож на Погоджувальній раді обговорювали передусім політичні питання.

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив підтримку українському політв’язню Павлу Грибу, котрий учора відзначав свій 21-й день народження (окупанти «шиють» йому статтю про намір підірвати школу), і від імені Верховної Ради висловив йому підтримку та солідарність. Павло Гриб у серпні 2017 року був викрадений російськими спецслужбами на території Білорусі і наразі перебуває у Ростовському СІЗО.

«Незважаючи на всі труднощі, наша команда продовжує боротьбу за в’язнів Кремля, і я впевнений, ми звільнимо всіх наших громадян», — запевнив А. Парубій.

Голова Верховної Ради гостро відреагував на інтерв’ю керівника офісу Президента Володимира Зеленського Андрія Богдана, в якому той заявив, що нова команда має намір повернути регіональні мови. А. Парубій нагадав, що парламент нещодавно ухвалив закон про функціонування державної мови. «І ми не дозволимо повернутися до часів закону «Колесниченка-Ківалова», який під виглядом регіональних мов мав на меті просто знищити українську мову в Україні», — заявив А. Парубій.

Боротися, а не «складати лапки»

Значну увагу на Погоджувальній раді приділили поверненню повноважень російської парламентської делегації в ПАРЄ. Голова Верховної Ради А. Парубій запропонував парламенту надати оцінку того, що трапилося. «Український парламент має з цього приводу прийняти рішення і дати оцінку», — заявив він, закликавши членів української парламентської делегації продовжити боротьбу за оскарження повноважень російської делегації.

Повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання Москвою резолюцій РЄ щодо повернення Криму та Донбасу — це перший «ворожий прорив» українського дипломатичного фронту за п’ять років та серйозний сигнал загрози для держави, — заявив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. Він наголосив, що зняття санкцій в ПАРЄ може стати небезпечним початком зняття інших міжнародних санкцій з країни-агресора. Він також висловив стурбованість з приводу того, що після зміни влади міжнародні партнери почали ухвалювати рішення без консультацій із Україною. «Всі дипломатичні битви почали програватися, і у Кремлі відкорковують шампанське», — сказав політик, закликавши створити у парламенті потужну проєвропейську команду.

Україна сподівалася на дружнє плече, а отримала підніжку, сказав перший заступник керівника фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук. Він закликав звернутися до європейських партнерів і союзників, аби засудити повернення російської делегації до ПАРЄ. «Ми повинні проявити позицію, ми маємо захистити свободу та територіальну цілісність», — зазначив парламентарій. А. Тетерук також висловив думку, що децентралізація є однією із найуспішніших реформ в Україні — бюджети об’єднаних громад зросли в чотири рази. За різними опитуваннями, децентралізацію підтримують від 60 до 70% громадян.

Андрій Парубій, у свою чергу, додав: не можна допустити, щоб через ПАРЄ було направлено російських спостерігачів на парламентські вибори в Україні.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко запевнила, що українська парламентська делегація зробила все для того, щоб Регламентний комітет передав запит до Венеціанської комісії стосовно повноважень російської делегації в ПАРЄ, адже деякі депутати там обиралися в Криму. «І ми будемо обстоювати українську позицію, — наголосила І. Геращенко. — І сьогодні можна продовжувати протистояти позиції руйнації, якщо боротися, а не складати лапки».

ПАРЄ пішла проти власних принципів, заявив голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Володимир Ар’єв. «Ми прийняли десятки резолюцій, провели десятки зустрічей, однак ми трималися, допоки була єдність між українською делегацією у ПАРЄ, МЗС та Президентом. А чому тепер антипутінська коаліція дає тріщини і відбуваються такі події у ПАРЄ? Тому що зруйнована ця єдність», — сказав В. Ар’єв. Парламентарій також заявив, що за спинами української делегації «велися якісь таємні переговори» — про звільнення українських моряків за невигідними для України умовами, які передбачали визнання російської юрисдикції Криму. В. Ар’єв повідомив, що звернувся до Голови Верховної Ради з проханням ініціювати заслуховування цього тижня у парламенті представників СБУ, Служби зовнішньої розвідки, МЗС з приводу цих переговорів із Росією щодо обміну полонених моряків на умовах, які могли поставити під питання українську приналежність Криму.

У міжвладді виграє сильний ворог

В Україні безвладдя або відсутність влади, і в цьому процесі видно, які «вовки в овечих шкурах» управляли державою, — таку думку висловив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. На його думку, повернення російської делегації до ПАРЄ свідчить, що ніякої антипутінської коаліції у Європі не було, а до ЄС і НАТО нам ще далеко. «У міжвладді виграє сильний ворог, який поруч, і використовує наші слабості», — зауважив Олег Березюк, закликавши об’єднатися з нашими західними сусідами — Польщею, Угорщиною, прибалтійськими країнами — і дати відсіч Росії».

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко повідомила, що звернулася до Рахункової палати з вимогою розпочати перевірку щодо доведення до банкрутства вітчизняної газотранспортної системи. За словами політика, уряд намагається довести ГТС до банкрутства, переписати її майно на так зване ПАТ «Магістральні газопроводи України» і вивести з-під контролю держави. Юлія Тимошенко закликала «захистити національне надбання» і ухвалити законопроект №8107, який, за її словами, зупинить крадіжку ГТС. «Батьківщина» також наполягала в останні пленарні тижні ухвалити законопроект про страхову медицину.

Олександр Вілкул (фракція Опозиційного блоку) запропонував уже зараз обговорювати порядок денний парламенту нового скликання, бо, на його думку, розгляд поправок до Виборчого кодексу — це лише відволікання уваги від проблем насущних. За словами народного депутата, першочерговими завданнями для нового парламенту мають стати: відновлення миру, зниження тарифів, скасування антинародних реформ, повернення контролю за цінами на найважливіші продукти, підтримка промисловості та сільського господарства, відновлення соціальної справедливості та пільг чорнобильцям та іншим вразливим категоріям громадян.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що фракція збирає підписи про скликання 8 липня позачергового засідання Верховної Ради, на яке пропонується винести законопроекти про відкритий реєстр і хімічну кастрацію педофілів. За його словами, минулого тижня жертвами сексуального насильства стали 12 малолітніх дітей, а за рік — майже 200 дітей. На думку політика, це питання важливіше за будь-які політичні.

Олександр Біловол (ДГ «Відродження») запропонував через наближення виборів завершити пленарні засідання парламенту на цьому тижні, у середу провести додаткове повноцінне засідання, а наступний тиждень, щоб не був пленарним. Депутат також закликав Верховну Раду врегулювати питання тарифів на житлово-комунальні послуги, яке сьогодні найбільше турбує людей.

Сергій Шахов (ДГ «Воля народу») наголосив на потребі повернути енергетичні монополії державі, щоб не допустити відключень міст і сіл від водо-, електро- та теплопостачання. А також запропонував схвалити законопроект про аудит газотранспортної системи.

Президент налаштований на співпрацю

«Президент Володимир Зеленський налаштований на конструктивну співпрацю, і він продемонстрував уже це шляхом підписання проєвропейських ініціатив», — заявив представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук. За його словами, за минулий тиждень Президент подав до парламенту чергові законодавчі ініціативи — зокрема, щодо ринку електроенергії, сонячних електростанцій, відповідальності за кнопкодавство. Р. Стефанчук також закликав Верховну Раду підтримати ініціативу Президента — про призначення міністром закордонних справ Вадима Пристайка. «Давайте сконсолідуємося разом, у нас можуть бути внутрішні дискусії тут, але на зовнішній арені ми граємо в одній команді, ім’я якій — Україна», — сказав Р. Стефанчук. Як відомо, Президент Володимир Зеленський запропонував кандидатуру Вадима Пристайка на посаду міністра закордонних справ.

Рахункова палата перевірить ефективність управління об’єктами державної власності у нафтогазовому комплексі, що мають фінансові наслідки для державного бюджету, — повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан. «Якщо поглянути, що всередині відбувається, тоді можна дати відповіді на багато запитань, у т. ч. і про формування ціни, як, у який спосіб, ефективно чи ні йде управління підприємствами, що входять до НАК «Нафтогаз України», — сказав В. Пацкан. — Україна є парламентсько-президентською державою, і суспільство повинно знати, як і у який спосіб формується ціна на газ для населення, і як діяльність «Нафтогазу» матиме наслідки для енергетичної системи держави». Після завершення контрольного заходу Голова Рахункової палати пообіцяв поінформувати Верховну Раду. Рахункова палата, за словами її голови, також звернулася до правоохоронних органів щодо недопущення керівником «Нафтогазу» Рахункової палати до перевірки.

На Погоджувальній раді не був присутній жоден представник Кабінету Міністрів.