Цьогоріч кожен із них зможе подати щонайбільше 7 заяв на 4 спеціальності, нагадала на вчорашній прес-конференції міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Подати заяви абітурієнти мають з 10-го до 16 липня — якщо вони вступають на основі співбесіди або вступних іспитів і до 22 липня — якщо вступають на підставі сертифікатів ЗНО та творчих конкурсів. Цьогоріч виші прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2017-го, 2018-го і поточного року, окрім сертифіката з іноземних мов.

Потрапити на бюджетні місця пощастить не всім. 2019-го було зменшено державне замовлення на підготовку фахівців із таких спеціальностей, як політологи, фінансисти чи економісти. Водночас відповідно до потреб ринку праці збільшено держзамовлення на інженерні, педагогічні та природничо-математичні спеціальності. Так, значно зросло держзамовлення на спеціальність «Біотехнології та біоінженерія» — на 25% та «Біомедична інженерія» — на 26,3%. Загалом через збільшення кількості випускників шкіл кількість місць для майбутніх бакалаврів зросла майже на 900 — до 79 854.

Тим, хто не пройде за конкурсом до жодного з обраних вишів, доведеться оплачувати навчання самотужки чи за допомогою батьків. До речі, кількість заяв від абітурієнтів на контрактну форму навчання не обмежується.