На знімку: Єзупіль — за ОТГ.

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.

Про об’єднання заговорили одразу в десятках сіл. Зокрема, Битківська селищна, Пасічнянська та Пнівська сільські територіальні громади Надвірнянського району розпочали процес добровільного об’єднання. Пасічнянська ОТГ уже отримала висновок Івано-Франківської облдержадміністрації щодо відповідності проектів рішень місцевих рад законодавству. Тільки-но громади приймуть остаточне рішення, Центральна виборча комісія призначить дату перших виборів.

Пасічнянська об’єднана громада із центром у селі Пасічна стане четвертою ОТГ в цьому районі і 31-ю на Прикарпатті. До її складу ввійдуть сім сіл і селище Битків, майже 17 тисяч мешканців. За розрахунками, фінансової спроможності буде достатньо для утримання інфраструктури цих населених пунктів.

У перспективному плані децентралізації — створення Надвірнянської ОТГ, а також добровільне приєднання інших територіальних громад району до діючих Делятинської, Ланчинської та Переріслянської ОТГ.

Громадські слухання щодо створення Єзупільської ОТГ відбулися в селі Єзупіль. Переважна більшість присутніх проголосували за таке рішення. Такі само процедури мають відбутися в селах—учасниках об’єднання — Побережжі, Довгому, Стриганцях та Узині.

Питання децентралізації було обговорено на нараді 25 червня, яку провів заступник голови Івано-Франківської ОДА Богдан Кобилянський. Депутати обласної ради Василь Мельничук та Василь Сенатович, голова Надвірнянської РДА Олександр Кеніз, директор Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, представники потенційних ОТГ висловили свої думки щодо об’єднання громад. Присутнім також було цікаво дізнатися про досвід успішних ОТГ.

Івано-Франківська область.