Як повідомляє «Європейська правда», в другому раунді голосування Сассолі, який представляє групу «Прогресивний альянс соціалістів і демократів», підтримали 345 євродепутатів за мінімально необхідних 334. Це був другий тур голосування, адже в першому ніхто з кандидатів не набрав потрібних 50 відсотків + 1 голос. Голосування відбувалося бюлетенями за таємною процедурою.

63-річний Сассолі тривалий час працював журналістом в Італії, у 2009-му пішов у політику і був обраний до Європарламенту від «Демократичної партії», яка на той час перебувала при владі в країні. В 2014 році він знову став євродепутатом від ДП і був обраний на посаду віце-президента Європарламенту.

До речі, попереднім президентом Європарламенту також був представник Італії — Антоніо Таяні.

Тим часом у Брюсселі, за підсумками кількох днів, починаючи з неділі, гарячих дебатів на позачерговому саміті ЄС лідерам спільноти все ж вдалося домовитися, хто очолюватиме Євросоюз, найбільший економічний та політичний союз планети, наступні п’ять років.

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель очолить Європейську Раду замість Дональда Туска. Його кандидатура не потребує затвердження Європарламентом, на відміну від інших рішень Європейської Ради. Про прем’єр-міністра Бельгії Шарля Мішеля відомо, що в січні 2018 року він здійснив візит до Росії, вперше з 2011-го. Попри це, перебуваючи у Москві, він висловився на користь збереження санкцій проти РФ до виконання Мінських домовленостей, інформує «Європейська правда».

Виконавчий орган ЄС має очолити представниця  Німеччини Урсула фон дер Ляєн, яка є однією з близьких соратниць канцлерки ФРН Ангели Меркель. З 2013 року вона очолювала німецьке міністерство оборони. Якщо це відбудеться, Урсула фон дер Ляєн стане першою жінкою на посаді президента Єврокомісії.

Окрім того, главу МЗС Іспанії Жозепа Борреля висунули на пост високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, який може замінити на цій посаді італійку Федеріку Могеріні.

На посаду президента Європейського центрального банку номінували директорку-розпорядницю Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

Усі ці кандидатури мають бути схвалені новим складом Європарламенту. Мандат нинішніх європейських чиновників закінчується 31 жовтня.

Фото: European Parliament (Twitter)