Вікторія Пташник, Павло Кишкар.

Михайло Головко, Юхим Звягільський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 3 липня

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 255 народних депутатів. Відкриваючи пленарне засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій акцентував увагу на реєстрації ЦВК кандидатами в народні депутати російського пропагандиста Анатолія Шарія та голови адміністрації Януковича Андрія Клюєва, який безпосередньо причетний до кривавого розгону Майдану і розстрілів учасників Революції Гідності. «Не вистачає ще Януковича десь на мажоритарному окрузі», — зауважив А. Парубій, додавши, що реєстрація таких одіозних особистостей — це грубе порушення закону та справедливості, адже є очевидним той факт, що вони останні п’ять років не перебували в Україні.

Як Голова Верховної Ради України Андрій Парубій звернувся із запитом до Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Державної прикордонної служби з вимогою негайно надати відомості про перебування цих осіб на території України. Це, за словами А. Парубія, дасть підстави ЦВК скасувати рішення про їхню реєстрацію. Водночас глава парламенту подякував небайдужим громадянам, які зібралися на акцію протесту на Майдані Незалежності (акція зібралась у вівторок увечері після повідомлення про реєстрацію Шарія та Клюєва) «проти реєстрації одіозних реваншистів». «Закон має діяти. Шарій і Клюєв мають бути зняті з реєстрації», — наголосив він.

«Я звертаюсь до Державної прикордонної служби України надати інформацію — чи наявні в ДПС відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Шарія Анатолія Анатолійовича. Звертаюсь до ГПУ — чи наявні в ГПУ відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Шарія Анатолія Анатолійовича. Звертаюсь до Служби безпеки України: з’ясувати, коли і за яких обставин громадянин України Шарій вибув за межі державного кордону України. Після вибуття за межі державного кордону України чи зафіксовано повернення Шарія через державний кордон на територію України. Чи наявні в СБУ відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Шарія.

Щодо Андрія Петровича Клюєва. Звертаюсь до Державної прикордонної служби України, ГПУ, СБУ: прошу надати наявну у вас інформацію щодо наступного: коли і за яких обставин громадянин України Клюєв Андрій Петрович вибув за межі державного кордону України в лютому 2014 року. Після вибуття за межі державного кордону України у лютому 2014 року чи зафіксовано повернення Клюєва через державний кордон України на територію України. Чи наявні відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Клюєва.

І також щодо Кузьміна. Чи наявні в ДПС відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Кузьміна Рената. Звертаюсь до ГПУ — чи наявні в ГПУ відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Кузьміна Рената. Звертаюсь до Служби безпеки України: з’ясувати, коли і за яких обставин громадянин України Кузьмін вибув за межі державного кордону України. Після вибуття за межі державного кордону чи зафіксовано повернення Кузьміна через державний кордон на територію України. Чи наявні в СБУ відомості про проживання протягом останніх п’яти років на території України Кузьміна», — озвучив запитання до правоохоронних відомств Голова Верховної Ради та висловив сподівання, що поставлені правильно питання отримають вичерпні відповіді, а не чергові відписки. Адже саме такі відписки призвели до рішення суду і ЦВК, переконаний він.

Глава парламенту висловив сподівання, що необхідні відповіді буде отримано протягом годин, тому ЦВК зможе переглянути своє рішення і скасувати реєстрацію одіозних осіб. «Реванш не має права пройти, щоб проросійські маріонетки і люди, які працювали проти України п’ять років, отримали право балотуватися в український парламент», — наголосив глава парламенту.

Крім того, Андрій Парубій зауважив, що Президент Володимир Зеленський ще 27 червня мав дати відповідь щодо ухваленого закону «Про тимчасові слідчі комісії». «Згідно з Конституцією минуло 15 днів. Мало бути або вето, або пояснення і доповнення, або підтримка цього закону. Це один з принципових законів для Верховної Ради України. У ЗМІ пройшла інформація, що на закон накладено вето. На жаль, документ досі не прийшов у Верховну Раду. Тому я публічно звертаюсь, як і на Погоджувальній раді, до офісу Президента України — негайно передати будь-який документ до Верховної Ради України. Якщо справді накладено вето, ми після ухвалення Виборчого кодексу змогли б мобілізуватись, подолати вето або проголосувати за пропозиції. Переконаний, закон «Про тимчасові слідчі комісії» — один із фундаментальних законів із захисту українського парламентаризму. Це закон, який регламентує парламентський контроль», — сказав він, нагадавши, що вже в четвер спливає термін підписання закону про пласт і висловив сподівання, що цей закон таки буде підписано новообраним Президентом України.

Порушену главою парламенту тему продовжив і лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. За його словами, закон «Про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради» важливий не лише тому, що це реальний інструмент парламентського контролю, а й тому, що в ньому цілий розділ присвячено імпічменту Президента України. «Ми всі сподівалися, що Зеленський не жартував, коли перед виборами обіцяв серед першочергових підписати закон про імпічмент. Але виявилося, що жартував. Бо закон заветовано. Тобто Зеленський зробив так само, як робили всі його попередники, які виявилися боягузами і не дали за роки незалежності отримати інструмент контролю громадян за владою. Щоб Президент України, незалежно від прізвища, був підзвітний перед суспільством і підконтрольний закону. У нас єдина людина в державі — Президент, яку неможливо притягнути до відповідальності, які б злочини він не вчиняв, і прибрати його можна лише тоді, коли люди виходять на Майдан...» — наголосив Олег Ляшко.

Критикуючи главу держави, радикал зауважив, що той обіцяв закінчення епохи кумів, а привів епоху «сватів», коли всіх своїх з 95 кварталу призначив на посади. Крім того, звертаючись до Президента, О. Ляшко зауважив, що Зеленський мав унікальну можливість виконати те, що обіцяв, дати людям надію, що всі — Президент, депутати, судді — будуть підконтрольні громаді і закону. Але не зробив цього. «Ви навіть боїтесь повернути закон до парламенту, бо вето на закон про ТСК точно буде подолано. Вони навмисно затягують час, бо наступний тиждень — останній пленарний. Дуже прикро, коли людина йде на вибори і обіцяє, а потім говорить: я нікому нічого не винен», — сказав він.

Представниця фракції Радикальної партії Валерія Заружко також нагадала, що вже зібрано 160 підписів народних депутатів за проведення позачергового засідання Верховної Ради з тим, щоб розглянути невідкладні питання, які стосуються життя та здоров’я малолітніх громадян України, адже минулого тижня стало відомо про зґвалтування малолітніх по всій країні. «Ці жахливі випадки необхідно припинити», — наголосила вона. Задля цього радикали пропонують ухвалити два законопроекти — про запровадження відкритого реєстру педофілів та про хімічну кастрацію педофілів. Подібні законопроекти, додала депутат, працюють в інших країнах і мають дуже позитивні результати. Зокрема, у Великій Британії рецидиви зґвалтувань малолітніх дітей було зменшено з 40% до 5% після запровадження відкритого реєстру педофілів та їх хімічної кастрації. В. Заружко закликала колег узяти участь у позачерговому засіданні та ухвалити ці невідкладні рішення.

Виступаючи із заявою, Олександр Долженков (Опозиційний блок) зауважив, що під час нинішніх виборів будуть обиратися не просто народні депутати, а вектор розвитку країни на наступні п’ять років. Він також зажадав скасування «декомунізації, примусової українізації, дискримінації Української православної церкви».

«Маю вас розчарувати: не буде скасовано ні закон про мову, ні декомунізацію, ні українську церкву. Вам не вдасться це зробити!» — парирував у відповідь Андрій Парубій.

Артур Герасимов (Блок Петра Порошенка) акцентував увагу щодо подій на сході країни: «У понеділок російські окупаційні війська з цинічним порушенням людської моралі і міжнародного гуманітарного права обстріляли протитанковими ракетами санітарний автомобіль Морської піхоти України. Внаслідок цього воєнного злочину загинули старший матрос Сергій Майборода та бойовий медик Ірина Шевченко».

Звертаючись до ПАРЄ, народний депутат зауважив, що асамблея повертає російську делегацію, а Кремль у той час розстрілює лікарів і поранених. «Ворог продовжує підступні атаки на передовій, а Україна відводить війська. Ворог щоденно доводить свою зневагу до міжнародних законів, а українська армія зазнає ударів у спину в середині країни. Хіба ми відродили армію, щоб знов її руйнувати?» — поставив запитання А. Герасимов, додавши, що минулого тижня в Міноборони та у волонтерів відбулися політично вмотивовані обшуки.

«Зірвано постачання в армію зимової форми, бронежилетів і касок. І це в той час, коли ворог ані на день не припиняє обстрілу наших позицій. Мало того, Путін тепер обґрунтовує піратське захоплення українських моряків словами нового начальника Генштабу Збройних Сил України, який нібито назвав провокацією прохід наших кораблів від української Одеси до українського Маріуполя. Уже пішов п’ятий день, а спростування від нової влади досі немає», — наголосив він та нагадав, що Міжнародний трибунал підтримав Україну та зобов’язав Росію негайно та безумовно звільнити наших моряків і кораблі. Натомість Кремль починає диктувати власні сценарії з пастками для України. «Ці гібридні атаки фахово відбило МЗС і вище керівництво держави мало подякувати їм за захист національних інтересів», — констатував А. Герасимов.

Окремо голова фракції БПП наголосив на тому, що Україна на міжнародній арені втрачає суб’єктність: «Уперше за п’ять років світові лідери не провели консультацій з Президентом України перед і після переговорів із Путіним на саміті «Великої двадцятки». Руйнується головний принцип нашої міжнародної політики: нічого про Україну без України».

«За президентства Порошенка на дипломатичному фронті не було програно жодної битви, а подивіться, що відбувається за останні два місяці. Реванш відбувається і в середині країни — п’ята колона атакує фундамент, збудований нами разом за останні п’ять років: армію, мову, Автокефальну Українську православну церкву, декомунізацію, люстрацію, енергетичну незалежність тощо. Партія «Європейська солідарність» — єдина державницька сила, здатна не на словах, а діями протистояти реваншу», — наголосив А. Герасимов.

Після того народні депутати продовжили розгляд поправок до проекту Виборчого кодексу.

Дослівно

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко:

«Вимагаю від Зеленського повернути до парламенту закон про ТСК, а парламент подолати вето на нього. Не повинно бути в Україні жодної непідконтрольної людини. Президент має бути рівний перед законом, як і рядовий селянин, робітник, вчитель, лікар чи будь-яка інша людина».