Вечірнє засідання 2 липня

На початку засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій надав слово для виступу від двох фракцій голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку. Він повідомив, що вже зібрано 156 підписів народних депутатів за скликання позачергового засідання Верховної Ради, на якому пропонується розглянути два законопроекти, спрямовані на захист дітей від сексуального насилля, — про введення в Україні єдиного реєстру педофілів і про хімічну кастрацію педофілів. «Епідемія, пошесть, яка сьогодні захлиснула нашу країну, коли ці покидьки нападають на малолітніх дітей, знущаються, ґвалтують, має бути зупинена, — наголосив О. Ляшко. — Кожна українська сім’я, кожен батько і мати повинні знати, де чатує небезпека, повинні бути повністю впевнені в безпеці своїх дітей, коли вони йдуть з дитячого садка, із школи». Для скликання позачергового засідання парламенту необхідно зібрати як мінімум 150 підписів депутатів. Перервати розгляд проекту Виборчого кодексу для обговорення інших питань забороняє Регламент Верховної Ради.

Депутати продовжили розгляд поправок до Виборчого кодексу (№ 3112-1), який передбачає запровадження відкритих партійних списків, із правки 1991. Однак не на дочасних парламентських виборах, які відбудуться 21 липня, а вже з наступних. Головуючий закликав прискорити розгляд поправок. Доповідав від робочої групи Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

Зокрема, депутат Сергій Рудик запропонував правку, якою передбачалося зберегти 225 одномандатних виборчих округів. «Таким чином треба надати українцям право обирати не тільки «кота в мішку», який представляє два відсотки українців, які є членами всіх партій, а і тих людей, яких вони в очі можуть побачити, дізнатися про його програму і потім впродовж всієї виборчої каденції бачити його і в радості, і в горі: і коли треба вибивати кошти, і коли треба зберегти лікарню, і коли треба відстояти поліклініку, і коли треба зберегти той чи інший важливий соціальний об’єкт», — переконував парламентарій. Однак робоча група відхилила цю правку.

«Таке в цій Раді, тому що зараз діє той закон, який ми хочемо змінити, — зауважив Леонід Ємець. — От погляньте на результати роботи чинного закону. Якщо хочете повторення, то наступні вибори мають бути за тим самим законом, тоді буде точно така сама картина. А Виборчий кодекс ситуацію має змінити».

Інші поправки стосувалися формування регіональних списків кандидатів у депутати, визначення черговості (порядкових номерів) кандидатів у загальнодержавному виборчому списку та у регіональних виборчих списках кандидатів, гендерних квот для жінок, які відомості щодо кандидатів у депутати мають зазначатися у загальнодержавному виборчому списку тощо.

Усі правки ставилися на голосування, однак жодну з них не було підтримано. Депутати пройшли більш як половину правок. Пленарне засідання завершили на розгляді 2300-ї правки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.