На знімку: Олександр Левченко та Олександр Щербина.

Фото автора.

Більше фото тут.

Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам’яті презентував виставковий проект про повернення українських земель «Вертаємо своє».

На виставці представлено 42 фотографії, які розказують про хронологію подій визволення Маріуполя, Слов’янська, Краматорська, Сєвєродонецька, Лисичанська і ще десятка населених пунктів.

Про долі учасників боїв розповідають артефакти. Це 16 персональних комплексів про загиблих захисників — Героя України Сергія Кульчицького, Богдана Вовненка, Степана Чубенка, Оганеса Петросяна та Романа Власюка. Частину представлених на виставці матеріалів зібрали працівники музею нещодавно під час відрядження в зону бойових дій.

Мама загиблого бійця "Айдару" Оганеса Петросяна - Лейла Петросян

Виставку представили працівники музею Ірина Коцаб’юк, Богдан Гальчинський та директор установи Іван Ковальчук.

Ірина Коцаб'юк

Богдан Гальчинський

У презентації проекту взяли участь перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак, заступник міністра у справах ветеранів Олександр Терещенко, радник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олександр Левченко (донедавна дипломат, Посол України в Республіці Хорватія та Боснії і Герцеговині за сумісництвом), полковник Олександр Щербина, учасник війни на сході, комбат 17-го окремого мотопіхотного батальйону — комендант визволеного міста Дзержинськ, нині Торецьк.

Олександр Левченко і Олександр Щербина

Ірина Коцаб'юк і боєць 72-ї бригади Дмитро Краслянський

Ірина Коцаб'юк і перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак

Заступник міністра у справах ветеранів Олександр Терещенко

Олександр Щербина розповідає:

«Нас, військових, вчать воювати — наступ, оборона... Але ніколи не вчили, як поводити себе з жителями визволених міст. І от у лютому 2015 року приходить телеграма: «Полковник Щербина призначається начальником Дзержинського гарнізону». В умовах війни це значить — господар міста. Тоді я почав проводити наради з керівництвом міста. І всупереч проросійськи налаштованому міському голові опікуватись освітою, медициною, комунальним господарством. Спочатку нас бойкотували, але потім усе стало на свої місця. Ми змогли привернути місцевих жителів на свій бік. Отже, завоювати і повернути окуповані території — це також і здобути повагу місцевих жителів. Тільки тоді ми переможемо».

Олександр Щербина

Радник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олександр Левченко висловлює свої думки:

«У нашому міністерстві розроблено чіткий план повернення окупованих територій. На моє глибоке переконання, надання автономії нинішнім окупованим територіям — це консервація конфлікту на 5—6 років, який потім вибухне з більшою силою. Такого може не статись, якщо Україна буде у фарватері московської політики. Але якщо ми хочемо вести державу своєю дорогою, то з боку автономій буде постійне блокування. І хто нам компенсує 55 мільярдів гривень збитків на Донбасі?

Автономія також блокуватиме наші позови у міжнародні суди до справжнього агресора — Російської Федерації.

Ми вважаємо, що єдино можливе вирішення конфлікту — міжнародна миротворча місія. Сподіваємося, що нова адміністрація Президента і нова Верховна Рада зрозуміють ці процеси».