Руслан Сидорович, Ігор Алексєєв, Леонід Ємець.

Олександра Кужель, Борис Тарасюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 4 липня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що Центральна виборча комісія своїм рішенням скасувала реєстрацію кандидатами в народні депутати України Андрія Клюєва — колишнього народного депутата від Партії регіонів, колишнього голову президентської адміністрації та Секретаря РНБО за часів Януковича — і проросійського блогера Анатолія Шарія. Адже останні п’ять років вони не проживали на території України, як того вимагає виборче законодавство.

«Я радий привітати всіх з перемогою! — сказав А. Парубій. — Після мого публічного звернення до правоохоронних органів вони таки надали документи, які дозволили ЦВК скасувати реєстрацію цих двох зловісних тіней з минулого».

Голова Верховної Ради подякував усім українцям, які у середу вийшли на протест на Майдан Незалежності у Києві. «Як і в попередній раз в ситуації з поновлення Портнова на посаді професора, проти призначення якого виступили студенти Київського національного університету, — сказав Андрій Парубій. — Наші спільні дії і тверда позиція принесли перемогу. Ми показали, що реванш можна і треба зупиняти. Разом ми сила!»

Глава парламенту нагадав, що Закон «Про люстрацію» був однією з вимог Революції Гідності.

А. Парубій також повідомив, що Конституційний Суд України розпочав розгляд подання депутатів від Опозиційного блоку щодо відповідності Конституції Закону «Про люстрацію». Він нагадав, що схвалення такого закону було однією з вимог Революції Гідності: «Люстрація вже давно стоїть поперек горла регіоналам та іншим українофобам, але ніхто не насмілювався знищити Закон «Про люстрацію». Для тих, у кого коротка пам’ять, нагадаю, що це була одна з вимог Революції Гідності».

Голова Верховної Ради висловив переконання, що судді Конституційного Суду, які нині, за його словами, відчувають на собі тиск, не ухвалять неконституційне, антидержавне рішення. «Бо хто відкриває двері злу, неодмінно відчує на собі всю силу гніву українського народу!» — наголосив А. Парубій, подякувавши всім українцям, які прийшли під стіни Конституційного Суду висловити свій протест. «Я впевнений, ми не допустимо скасування Закону «Про люстрацію», — наголосив Андрій Парубій.

Народні депутати продовжили розгляд поправок до проекту Виборчого кодексу в другому читанні (№3112-1) з правки № 2786. Депутатські поправки представляв з парламентської трибуни голова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко. Кожна правка ставилася на голосування, однак відхилялася.

Проект Виборчого кодексу передбачає перехід від змішаної до суто пропорційної виборчої системи на виборах до парламенту та місцевих рад за відкритими партійними списками. Депутатські поправки стосувалися, зокрема, прохідного бар’єра для політичних партій — пропонувалося і 1, 2, 3, 4, 5 і навіть 7 відсотків. Народний депутат Сергій Лещенко пропонував знизити прохідний бар’єр до 3 відсотків. «Коли вже нарешті молодь прийде до влади і прийматиме закони, а не старі політики? — зауважив парламентар. — Треба знижувати бар’єри, щоб більше партій, більше молоді, більше людей, які не пов’язані з кланами, пройшли до парламенту». Натомість Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила: «Ейджизм (дискримінація людини за віком. — Ред.) це не європейське поняття».

Автор численних поправок народний депутат Дмитро Андрієвський зауважив, що основна змістовна дискусія по Виборчому кодексу ще попереду, коли розглядатимуть остаточну редакцію законопроекту. Він пропонував передбачити в кодексі закріплення кандидатів у народні депутати за відкритими виборчими списками за конкретним виборчим округом, щоб відбувалося спілкування з виборцями. «Важливо, щоб виборці знали в обличчя свого депутата, — підкреслив Д. Андрієвський. — Роботи, викликів надзвичайно багато. Спілкуючись із людьми на своєму виборчому окрузі в Солом’янському районі міста Києва, я відчуваю дуже велике бажання виборців спілкуватися з народним депутатом, як останньою ланкою між владою та людьми». Однак жодна правка щодо прохідного бар’єра також не була підтримана голосуванням у сесійній залі.

Коментарі

Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України:

— У тому, що парламент фактично став заручником величезної кількості поправок до Виборчого кодексу, винен Комітет з питань правової політики. До Виборчого кодексу є дуже багато поправок — 4500. Та найбільша проблема в тому, що робоча група, попрацювавши півтора року, ухвалила ту версію, яка є придатною для голосування, яке можна було б зробити за один день. Просто ухвалити кодекс у редакції, яку доопрацювала робоча група. Але комітет не підтримав редакцію робочої групи.

Через те ми сьогодні завалені поправками і мусимо йти по кожній з 4500. Ми опинились у пастці і мусимо голосувати кожну поправку, навіть формальну. Треба робити це якомога швидше, і сподіваюсь, що до кінця цієї каденції ми зможемо ухвалити цей Виборчий кодекс.

Між тим, є купа нагальних питань, які слід розглянути — і ситуація в ПАРЄ, і кадрові рішення. Для цього слід скликати позачергове засідання. Поки що депутати збирають підписи, щоб провести його. Але там питання одне — закон проти педофілії. Хоча можна внести на розгляд й інші рішення. Це залежить від волі всіх учасників процесу. І Президенту теж варто би було підключитись до організації позачергового засідання, і тоді б депутати були активнішими. Саме Президент мав би ініціювати позачергове засідання з тим порядком денним, який є для нього важливим.

Олександр Ємець, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, член робочої групи:

— Сьогодні в Україні діє найгірша виборча система. Половина парламенту формується за мажоритарною, де — гречка, лавочки, банальна купівля голосів, а друга половина формується за абсолютно закритими списками, де здебільшого кандидат бере чемодан грошей і йде з ним до партійного керівника, купує собі місце у прохідній частині списку і заходить до парламенту. Отак через недолугий закон корупція потрапляє у парламент, бо депутат, який купив собі мандат, починає «відбивати» ці гроші, торгуючи своїм голосом на користь законів, потрібних для олігархів чи для себе особисто, або торгуючи посадами в Кабміні, бо парламент формує Кабінет Міністрів. І міністр, який купив собі посаду в депутата-корупціонера, теж не благодійник — він починає торгувати державними підприємствами, тендерними комісіями, різного роду керівними посадами. Так корупція через недолугий виборчий закон поширюється на всю сферу життєдіяльності нашої країни.

Ще одна ключова проблема — депутати, які купили собі мандат, не зацікавлені у багатих, ситих, задоволених життям виборцях, упевнених у своєму майбутньому. Їм потрібна бідна людина, яка не знає, що її чекає завтра і готова взяти ті 500-1000 гривень прямо зараз, а не слухати про якісь високі матерії. І такі депутати потім ухвалюють такі закони, які точно не зроблять виборця багатими, адже вони зацікавлені їх постійно тримати напівголодними, що дає їм змогу раз за разом меншим коштом переобиратися до парламенту.

З відкритими партійними списками мажоритарка скасовується повністю, як клас. Скасовується можливість купувати місце у списку. Бо не партійний лідер визначає, яке місце займе той чи інший кандидат, а виборці своїм голосуванням рухають депутата по списку. Ви отримаєте бюлетень, у якому буде перша графа — за партію, яка вам подобається, друга — за кандидата від цієї політичної сили. І ви своїм голосом, підтримуючи того чи іншого кандидата, просуваєте його по списку. Купувати місце в списку вже нема сенсу — керівник партії не дасть гарантії, яке буде ваше місце. Тому частина керівників партій не дуже в захваті від проекту закону, депутати, які купили собі мандат, теж. Проте їх потрібно й можна переконувати. Зв’язок депутата з виборцями залишається, бо політичні сили і кандидати, які хочуть, щоб люди їх підтримували і рухали по списку, зобов’язані тримати зв’язок із виборцями, інакше їх не підтримають.

Остаточне голосування за проект Виборчого кодексу відбудеться наступного четверга, 11 липня. У понеділок, 8 липня, відбудеться презентація Кодексу для депутатів-мажоритарників, яку проведе Голова Верховної Ради Андрій Парубій, співавтор законопроекту, і двоє інших співавторів — Олександр Черненко і я. Будемо проводити відкриту розмову з депутатами-мажоритарниками і переконувати їх. Адже всі депутати обіцяли відкриті партійні списки. І вже стоїмо на порозі вирішального голосування.