Уже три роки мешканці Луцька потерпають від смороду. Міськрада продовжує моніторити ситуацію з поширенням неприємного запаху, створено тимчасову міжвідомчу комісію з подолання негативної екологічної ситуації.

Як показали перевірки, основним джерелом неприємного запаху є продукти відходів виробництва ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», які зливаються на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу. У цьому мали змогу ще раз переконатися і працівники ЗМІ, які разом з представниками міськради побували на полях фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод». Ще не доїжджаючи до них, усі відчули різкий неприємний запах.

— Гнідавський цукровий завод і його поля фільтрації розташовані за межами міста Луцька, на території Боратинської ОТГ. Під час сезону цукроваріння сюди через систему каналізації відбувається зливання відходів. Але вони не створюють проблем з поширенням неприємного запаху, — пояснює ситуацію начальник відділу екології міськради Оксана Тарабанюк.

І справді, одна із мулевих карт була заповнена водою і поблизу не було чути смороду, а на плесі плавали чайки та дикі качки. Водночас на сусідніх мулевих картах — протилежна ситуація. Їх використовують для зливання мелясної барди, яка є відходами від виробництва біоетанолу підприємством «Біо-ПЕК» і яку доправляють сюди автомобілями.

— Мелясна барда з настанням тепла вступає в реакцію з мулом і в повітря виділяються їдкі речовини, які й створюють нестерпний сморід, — розповідає Оксана Тарабанюк. — Найбільше від цього потерпають жителі південно-західної частини міста: вулиць Львівської, Володимирської, Ковельської, мікрорайону підшипникового заводу.

Свого часу ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» обіцяла збудувати сучасні очисні споруди, які дали б змогу не лише переробляти мелясну барду в очищені стоки, а й додатково виробляти електроенергію. Аби реалізувати цей проект, необхідно було орієнтовно 20 мільйонів євро. Частину робіт виконали, але справу так і не довели до логічного завершення.

Про те, наскільки ця проблема турбує жителів Луцька, свідчить і той факт, що 3 липня за кілька годин було зібрано 8200 підписів на підтримку звернення до Прем’єр-міністра України, Міністерства екології та природних ресурсів та Державної екологічної інспекції України щодо проведення екологічної інспекції заводу «Біо-ПЕК» та вирішення питання про припинення його діяльності. Луцька міськрада звернулася також до прокуратури Волинської області щодо проведення досудового розслідування у зв’язку зі скаргами мешканців Луцька на жахливий сморід, масове погіршення стану здоров’я та нестерпні умови життя та праці.