Усе, як насправді — бойовий дозор.

Поєднали літній відпочинок із патріотичним вихованням школярів у Косівському районі. Там, на базі «Криївки-музею» в селі Пістинь, відбулося дитяче таборування.

Очолював провід УПА сотник «Сірий» із Донеччини

Чимало таємниць із буремних часів Другої світової війни досі таять у собі Карпати. Визвольна боротьба там була запеклою. З часом стираються спогади, відходять у вічність старожили. А тут — справжній скарб! Таким виявився віднайдений у лісі біля села Пістинь Косівського району бідон. Закопаний у землі сховок таїв у собі архів вояків Української повстанської армії. Восени 2015 року на місці знахідки відкрили «Криївку-музей УПА».

«Ми знали, що десь у цьому лісі був схрон. Шукали криївку за характерними зовнішніми ознаками: просілою землею, ходами, близькістю води. Коли впевнилися, що не помилилися, почали розкопки. Й так натрапили на бідон. А в ньому — понад тисячу добре збережених листків: документи збройного підпілля Коломийської округи УПА початку 1950-х років минулого століття. Сенсація і справді була. Адже серед документів міститься доказова база того, що в УПА воювали вихідці зі сходу країни. Окружним провідником був сотник Іван Кулик, родом із Донеччини, на псевдо «Сірий». Саме він, імовірно, дав наказ спорудити криївку», — розповів лісничий Кутського лісгоспу Петро Пліхтяк.

Лісничий знайшов ентузіастів. Сприяли місцева влада, Кутське лісництво, громада Пістиня. Відновили не лише секретний підземний повстанський схрон, а й створили просвітницький осередок для проведення уроків з історії, пластових таборів, екскурсій і просто місця відпочинку. Тут можна ознайомитися із суворим побутом воїнів УПА, відчути бойовий дух вояків.

Бойовий гарт і курс на виживання

Вишкіл у «Криївці-музеї» включено до обласної програми патріотичного та екологічного виховання молоді. Спільно з Косівським військовим комісаріатом та відділом освіти Косівської РДА тут проводять вишколи. Дітям дають не тільки основи військової підготовки, а й наголошують на особистій безпеці, психологічній стійкості в стресових ситуаціях. У екстремальних таборових умовах школярі розвивають силу духу, вміння йти до кінця та боротися за результат, працювати в команді та проявляти лідерські якості.

Є робота і для дівчат, адже криївка колись виконувала роль шпиталю. Тут рятували хворих і поранених повстанців засобами на основі лікарських рослин. У експозиції представлено зразки цих препаратів. Знаково, що серед персоналу були медсестри з Москви та Харкова. Важливо знати все, бо в житті буває по-різному. Потрібно вміти дати собі раду в будь-яких обставинах. У «Криївці-музеї» цього вчать.

Івано-Франківська область.

Фото Петра ПЛІХТЯКА.