Сучасним, інноваційним і відкритим для відвідувачів — таким мріяла бачити Сарненський історико-етнографічний музей нинішня його очільниця Вікторія Дашко (на знімку).

Тож саме над цим працювали з колективом.

На думку працівників музею, склад яких майже повністю змінився, головне їхнє завдання — довести, що музей — це не лише про минуле, а й про теперішнє і навіть сучасне, про те, що стосується безпосередньо нас і може зацікавити кожного. Сучасний музей повинен відповідати сучасним відвідувачам, які вірять лише доказам, артефактам. Щоб по-справжньому проникнутись історичною спадщиною, її потрібно не чути й бачити, а відчути, тож не позбавляють гостей можливості перевірити справжність експонатів, дізнатися про їх походження та, звичайно, історичну цінність. Не відмовився колектив музею і від ідеї перетворити заклад на культурний і науковий центр, в якому цікаво було б усім: від малечі до людей поважного віку.

Тільки торік музей поповнили 80 експонатів основного та 121 науково-допоміжного фондів, а це: намітки, рушники з домотканого лляного полотна, речі побуту селян, радянські та ювілейні монети, ліхтарі залізничника тощо.

Традиційно працівники закладу продовжували досліджувати матеріали з історії міста Сарни. Підготували сім нових екскурсійних програм. У співпраці з Юрієм Прозапасом змонтували три відеофільми про Другу світову війну й українську інтелігенцію 20—30-х років минулого століття. Влітку користувачі гаджетів, а також люди, які не мають можливості відвідати Сарненський історико-етнографічний музей, отримали доступ до віртуального (відеомонтаж — майстер фотографії Сергій Гупаленко). Пам’ять про історію міста закарбували також у спеціальних тематичних буклетах, видали набір листівок «Сарни на межі століть».

У Сарненському історико-етнографічному музеї організовують багато виставок (тільки торік їх було 13). Цікаво, що крім унікальних експозицій, приурочених до історичних дат, виставкові зали музею прикрашали мистецькі та тематичні презентації. Так, сарненці ще, мабуть, довго пам’ятатимуть сповнену життєвих сил і дотепну Надію Косміаді, яка привезла картини батька, європейського художника Георгія Косміаді. Вразив відвідувачів і талант художника-різьбяра Василя Позніка.

Надзвичайно популярною стала експозиція про життя сарненської інтелігенції на поч. ХХ ст. «Retro Сарни». Відносно недалеке минуле, залишки якого можна пригадати або навіть відшукати в будинках бабусь і дідусів, не залишило байдужим нікого.

Тож не дивно, що саме ця виставкова зала (на знімку) лідирує за кількістю зроблених у ній фото.

Музей здавна був своєрідним інформаційним центром, де можна отримати нові знання, дані, факти. У цьому напрямі заклад не змінював курс, а лише працював над його вдосконаленням, збагаченням форм співпраці з аудиторією. Традиційними залишились екскурсії, науково-практичні конференції, майстер-класи, благодійні акції, презентації, фотопроекти, творчі зустрічі, обрядові дійства, квести, конкурси, мітинги... Одним із найколоритніших заходів, що дуже сподобався молоді, став «Etno Fashion Day. Sarny-2018», приурочений до Дня міста, де музейники змогли поєднати сучасну моду та красу з поліським автентичним вбранням.

Важливою в роботі будь-якого музею є господарська складова, адже будівлі, одяг і предмети минувшини потребують особливого догляду. Керівник закладу Вікторія Дашко розповіла про заміну крил і кріплень вітряка (на знімку вгорі), збірку воза, що нині прикрашає територію музею, облаштування навісів з очерету над возом і великою лавкою, декоративне озеленення, перекриття покрівлі над капличкою тощо. Вікторія Василівна пояснює, що такими результатами роботи завдячує колективу.

Сарни Рівненської області.

Фото Василя СОСЮКА.