Представлення 26-го номера журналу «Світло спілкування» відбулося в актовій залі обласної наукової бібліотеки. А день вибрали з огляду на те, що 84 роки тому з’явився на світ наш відомий земляк, письменник, шестидесятник, член Всеукраїнського братства політичних в’язнів і репресованих, почесний громадянин Житомира Євген Концевич.

Інтелігенція старшого віку шанує Євгена Концевича. Молодшим нагадаємо, що він навчався в житомирській школі № 23 (там є його меморіальна дошка та музейна кімната). Розум, працездатність обіцяли йому високі злети. Але в 17 років він невдало стрибнув зі скелі в річку Тетерів, зламав хребет і до кінця своїх днів був приречений на нерухомість.

Та літературний талант Євген Концевич не втратив. Визначну роль у його становленні як майстра слова відіграв Борис Тен, котрий допомагав, радив, навчав. Тож у віці 29 років він видав свою першу збірку новел, став членом Спілки письменників України. Його оповідання друкувалися у таких популярних виданнях, як газета «Літературна Україна», в журналах «Вітчизна», «Дніпро», «Україна».

Але почалися й неприємності. За зберігання та читання «антирадянської» літератури його переслідували, двічі виключали зі Спілки письменників (потім поновлювали).

Євген Васильович продовжував видавати книжки, радо приймав у себе вдома гостей. Оскільки сам був прикутим до ліжка, дуже співчував людям з особливими потребами. Тож і журнал «Світло спілкування» був задуманий ним саме для такої категорії читачів. Випускати часопис йому дуже допомагали заступник головного редактора Лілія Дем’янюк та журналіст обласного радіо Сергій Черевко. Пізніше головним редактором став наш відомий письменник Григорій Цимбалюк, і справа почала розвиватися.

Перший номер журналу вийшов у 2003 році у вигляді маленької книжечки накладом 100 примірників. Сьогодні це — великий, вагомий, добре ілюстрований журнал, за що і редколегія, і автори дуже вдячні голові Житомирської обласної громадської організації «Молодь. Жінка. Сім’я» Нелі Ковалюк і управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради. Тут друкуються і наші маститі письменники та поети, і школярі, котрі хочуть спробувати себе в літературі. Теми висвітлюються різні: історія нашого краю та його видатні люди, війна на сході, літературні цікавинки, сторінка для дітей тощо. Наші кращі художники надають свої витвори. Так, 26-му номеру подарувала своє мистецтво житомирянка Світлана Дімендштейн, вчителька вищої категорії, чиї роботи зберігаються у приватних колекціях багатьох країн Європи і Азії.

А хто ж автори публікацій? Вони — різні. Нині надрукували статтю Анатолія Шевчука про відомого українського поета Клима Поліщука, котрий народився у Краснополі Чуднівського району і загинув у радянських таборах. Відома дитяча письменниця Марія Пономаренко опублікувала нові цікаві оповідання. Нові вірші представили читачам бердичівляни Михайло Пасічник і Валерій Хмелівський. Та чи не найбільше вразив усіх присутніх у залі виступ 11-літньої Софійки Шпунтової, вже — лауреата всеукраїнського літературного конкурсу «Просто на Покрову». Можливо, тому що батько дівчинки, вчитель і поет Віктор Шпунтов, нині воює на сході, дівчинка вдалася до такого глибокого поєднання цього і потойбічного світів, що не тільки вона схлипувала перед мікрофоном, а й переживав увесь зал. А спершу вона почала читати вірш свого батька і не стримала сліз.

Присутні висловлювали вдячність і редколегії журналу, і тим, хто дає гроші на його випуск, за можливість виявити себе, і всім нам — поділитися тим, що лежить на душі, проникнутися світлом спілкування.

Людмила НАТИКАЧ,

заслужений журналіст України.

Житомирська область.