Малюнок Віктора СТАРОВА.

Листи з Донецька

У самопроголошеній «ДНР» широко й урочисто відзначили свято сусідньої країни — День Росії. Намагалися щосили, оскільки ватажок «ДНР» оголосив про рішення зробити це свято державним і для Донбасу. Організоване свято було за до болю знайомим радянським зразком — з усіх міст і містечок на автобусах звезли людей і в такий спосіб на головній площі Донецька створили велелюддя. Як і належить, виступали записні оратори, а на концерті «запалювали» публіку маловідомі музичні гурти з Росії. У себе вдома глядачі не балують їх увагою, от вони й старалися в гостях.

Воно, звичайно, нібито й непогано відзначати сусідське свято, ніхто це не засуджує, але якщо у тебе в самого все гаразд, чого не скажеш про «ДНР». Тут і війна, і все життя йде за гібридним сценарієм. У результаті, як співається в старій частушці: «Пошла плясать, а дома нечего кусать, сухари да корки, на ногах опорки». Це точно про «ДНР». Кусати, щоправда, поки що є що, а все решта на ладан дише. Заводи, якими славився Донбас, стоять, навіть містоутворюючий ДМЗ працює з перебоями. А днями зупинилася слава вугільного Донбасу — донецька шахта імені О. Засядька, за нею макіївська «Ясинівська-Глибока» і не менш славна в минулому шахта «Комсомолець Донбасу». У Харцизьку безстроково «відпочиває» трубний завод, котрий поставляв колись газові й нафтові труби по усьому світу, не кращі справи й на канатному заводі.

Про інших, як писав С. Єсенін, «уж что сказать, они под хладным солнцем зреют», тобто, як кажуть у народі, вони «відпочивають». Тому про яке процвітання тут можна говорити, була б душа жива. Населення переважно задовольняється малим, сховавши за пазуху донбаську робочу гордість, задовольняється гуманітаркою та пенсіями й соцвиплатами з України. Але при цьому все-таки сподівається на Росію, тому багато хто кинувся отримувати російські паспорти. Але як ними, цими документами, годуватися? Адже нахлібництво вічним бути не може, уже сьогодні в Росії лунають думки: «Може, досить годувати Донбас та інші території, захоплені для задоволення амбіцій Путіна?»

У будь-якому разі, якщо хтось і вважав російські паспорти надійним «дахом», то годівницею вони навряд чи будуть. Настане час платити за рахунками. Звичайно, добре танцювати на чужих святах, однак похмілля від них буває досить нелегким. Цю народну мудрість забувати не можна.

Донецьк.