Нині популяції цього карантинного шкідника спостерігаються на території Гощанського району, Бугринської та Бабинської ОТГ, вздовж траси на Сарни. Комаха вирізняється високою всеїдністю і плодючістю, може завдавати великої шкоди сільському господарству. Адже в «раціоні» метелика — понад двісті видів різних культур: персик, абрикос, горіх, яблуня, вишня, черешня, слива, груша тощо.

«В області цей шкідник з’явився у 2017 році. Найімовірніше, він потрапив з півдня через транспортні засоби, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Зважаючи на кліматичні зміни, в області склалися сприятливі умови для розмноження», — розповіли фітосанітари Рівненщини під час наради під керівництвом в. о. голови Рівненської ОДА Ігоря Тимошенка.

За їхніми словами, гусениці шкідника об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. У результаті знижується врожайність плодових культур або ж дерева повністю гинуть.

Фітосанітари області закликають мешканців бути уважними. У разі виявлення популяції цього шкідника своєчасно звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області за телефоном (0362) 466 167.

Рівненська область.

Фото надано автором.