Д. Туск, В. Зеленський та Ж.-К. Юнкер під час зустрічі на саміті Україна—ЄС.

Фото прес-служби Президента України.

Допомога Приазов’ю, підтримка територіальної цілісності нашої країни, санкції проти РФ, децентралізація, боротьба з корупцією, імплементація Угоди про асоціацію — ключові теми 21-го саміту Україна—ЄС, який учора відбувся в Києві. Нашу державу представляв Президент Володимир Зеленський, а ЄС — Президенти Європейської Ради та Єврокомісії Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер. На спільній прес-конференції глава нашої держави заявив, що відносини Києва та Брюсселя — це не просто партнерство, це дружній та чесний діалог про спільне майбутнє.

В. Зеленський під час прес-конференції за результатами саміту Україна-ЄС анонсував, що у вересні в Маріуполі відбудеться міжнародний інвестиційний форум, спрямований на відновлення Донбасу. Сторони відзначили, що торгівля між Україною та ЄС зростає завдяки Угоді про асоціацію. За словами глави нашої держави, українська сторона запропонувала провести експертну оцінку виконання угоди для виходу співпраці на новий рівень.

У свою чергу Дональд Туск запевнив, що європейські санкції проти РФ будуть збережені до повного виконання Мінських угод.

Сторони закликали Росію звільнити українських моряків та судна.

За результатами саміту відбулося підписання двосторонніх угод. Зокрема — про фінансування заходів програми технічного співробітництва 2019 року, антикорупційної ініціативи ЄС в Україні. Було підписано додаткову угоду про внесення змін до Угоди про фінансування заходу «Підтримка ЄС для сходу України».

Варто зазначити, що вчорашній саміт — перший для В. Зеленського як глави нашої держави, але останній для Д. Туска та Ж.-К. Юнкера як президентів Європейської Ради та Єврокомісії. Недарма експерти назвали цю зустріч підбиттям підсумків та визначенням подальших орієнтирів.

Представник України при ЄС Микола Точицький під час прес-конференції у Києві вчора зауважив, що в підсумковому документі саміту 99 відсотків побажань української сторони було враховано. За його словами, йдеться, зокрема, про територіальну цілісність, санкції стосовно держави-агресора, в тому числі можливі обмеження в частині нещодавніх ініціатив паспортизації. ЄС іде на те, щоб у майбутньому розширяти інтеграційні побажання України, відзначив М. Точицький.

У рамках візиту до України Дональд Туск зустрівся також із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. На спільній прес-конференції Президент Європейської Ради, виступаючи українською мовою, наголосив, що робив усе можливе, аби прискорити процес інтеграції нашої країни з ЄС, через що в Брюсселі на нього дивились «як на проукраїнського маніяка». «Не все вдалося. Не завжди я був таким ефективним, як хотів. Вибачте мені, друзі. Але маємо також багато причин бути задоволеними. І вам, українцям, точно немає за що відчувати сором. В Брюсселі дехто дивився на мене, як на проукраїнського маніяка. Не раз мені говорили це просто в очі. Чесно кажучи, я дуже пишаюся цим епітетом. Ви можете завжди розраховувати на мене», — сказав він.

«Я залишатимуся вашим другом і союзником не залежно від того, ким я буду в майбутньому. Упродовж цих років я завжди намагався підтримати Україну в Європі, а Європу в Україні. Відвага і рішучість українців здобули повагу і визнання у багатьох європейців. Сьогодні серед них все більше союзників української справи», — заявив Д. Туск і зазначив, що ЄС повинен пишатися Україною як партнером. «У моїх очах ви всі — герої. Саме такими я бачив вас під час Революції Гідності на Майдані, а також потім, коли ви захищали суверенітет і цілісність своєї країни і водночас будували сучасну державу та запроваджували демократичні стандарти. Попри бідність, яка все ще залишається у багатьох місцях. Попри страждання, принесені війною. Попри труднощі реформ — ви встояли», — додав Президент Європейської Ради.