Як і передбачали всі соціологічні агентства Греції, на дострокових парламентських виборах перемогла консервативна партія «Нова демократія».

Станом на ранок у понеділок у виборчих комісіях підрахували майже 100 відсотків бюлетенів, і стало зрозуміло, що за партію Кіріакоса Міцотакіса проголосувало близько 40 відсотків громадян, котрі брали участь у виборах. Це гарантує їй в 300-місцевому парламенті абсолютну більшість — до 159 мандатів і дозволяє сформувати самостійний уряд без коаліцій з іншими партіями. Партія СІРІЗА набрала 31,32 відсотка голосів і матиме у вищому законодавчому органі 85 місць. Рух за зміни, як і прогнозувалося, став третьою політичною силою з 8,26 відсотка голосів (23 місця). Далі йдуть Комуністична партія Греції — 5,3 відсотка (14 місць), крайньо правий рух «Грецьке рішення» — 3,77 відсотка (10 місць), створена екс-міністром фінансів уряду Ципраса Яннісом Варуфакісом партія MERA 25, що «відбрунькувалася» від СІРІЗА, — 3,37 відсотка (9 місць). Грецькі видання відзначають одну несподіванку нинішніх виборів — крайньо права партія «Золота зоря», яка завжди мала своїх представників у парламенті, цього разу не змогла переступити не надто високий поріг у три відсотки.

Грецька газета Kathimerini зазначає, що перемогу «Нової демократії» принесли голоси людей, старших за 55 років. У цій віковій групі за Міцотакіса голосували 43,2 відсотка, а за СІРІЗА — 30,8. Ще більшу підтримку «Новій демократії» надали пенсіонери — 45,2 відсотка проти 27,8 — за СІРІЗА. Натомість молодим людям, віком від 17 до 24 років, більше подобалася програма Алексіса Ципраса, і йому віддали перевагу 38 відсотків таких виборців. «Нова демократія» дістала від цієї вікової групи довіру 30 відсотків.

У неділю ввечері Кіріакос Міцотакис у своєму зверненні до грецького народу заявив: «Я беру на себе керівництво країною, цілком усвідомлюючи свою високу відповідальність перед нацією. Рішення народу ясне й зрозуміле. Суспільство прагне об’єднання, щоб іти вперед. Гору взяло бажання до розвитку, створення нових робочих місць, до безпеки й стабільності Греції, щоб вона знову стала сильною, як і заслуговує на це. Завтра небо для всіх громадян країни стане ще синішим, а сонце — яскравішим. Для нашої батьківщини розпочнеться новий день».

Алексіс Ципрас у своєму зверненні до греків визнав поразку СІРІЗА. «Громадяни ухвалили рішення, і ми і його повністю поважаємо. Ми боролися й досягли багато чого за останні роки. І зараз із високо піднятою головою приймаємо рішення народу. Бо знаємо, що Греція, керування якою ми передамо новому уряду, нічого не має спільного з тієї Грецією, коли ми прийшли до її керівництва», — заявив Ципрас. І вже в першій половині дня понеділка він передав усі справи Міцотакісу.

У другій половині дня Кіріакос Міцотакіс склав присягу на вірність народу й конституції і приступив до формування нового уряду. Він запевнив, що його кабінет міністрів працюватиме так, щоб задовольняти надії всіх греків. І повторив, що з першого дня роботи уряд почне виконувати передвиборні обіцянки «Нової демократії» щодо зниження податкового тягаря, створення нових робочих місць, особливо для молоді, залучення інвестицій, підвищення зарплат і пенсій. Із цією метою парламент працюватиме все літо, щоб створювати необхідну нормативну базу.

Грецькі ЗМІ зазначають, що перше привітання з перемогою на виборах Кіріакос Міцитакіс отримав від президента Туреччини Реджепа Ердогана. Із цією країною за колишнього керівництва були найнапруженіші відносини, і тепер новому уряду Греції слід шукати нових підходів для налагодження добросусідства.

Фото: Kyriakos Mitsotakis (Facebook).