Парламент встигає пройти всі поправки до проекту Виборчого кодексу, який передбачає відкриті партійні списки, за вівторок та середу, щоб у четвер у сесійній залі можна було розглянути узгоджений документ. Про це на брифінгу після Погоджувальної ради повідомив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Водночас голова парламенту відзначив, що противників Виборчого кодексу є багато. «Хтось хоче закриту пропорційку, щоб у кабінеті партійного вождя складався список, хтось хоче залишити мажоритарку. А Виборчий кодекс із відкритими списками ліквідовує і закриті списки, і корупційну мажоритарку, а тому це буде дуже важливе, одне з ключових рішень нинішнього скликання Верховної Ради», — сказав він та висловив сподівання, що законопроект буде прийнято.

Окрім того, зазначив А. Парубій, у парламенту дуже амбітний порядок денний на нинішній, останній за цієї каденції, пленарний тиждень. Зокрема, необхідно прийняти законопроекти про заручників, військових капеланів, про повну загальну середню освіту, про альтернативні джерела енергії (стосовно використання сонячної енергії), щодо державного управління видавничої сфери та інші.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що парламент також ухвалить законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за заклики до зміни меж територій та державного устрою, заперечення окупації Криму та російської військової агресії. «Усі ті, хто заперечує російську агресію, окупацію української території публічно, повинні нести кримінальну відповідальність, — вважає А. Парубій. — Вони фактично є інформаційними агентами країни-агресора, і має бути не лише загальносуспільний осуд, а й кримінальна відповідальність. А такі прецеденти, як запропонований телеміст спільно із російським телеканалом, не повинні відбуватися». А. Парубій висловив сподівання, що парламент ухвалить цього тижня відповідний законопроект як невідкладний після його схвалення профільним комітетом — «для відбиття інформаційних атак РФ і п’ятої колони».

Коментуючи ініціативу Президента Володимира Зеленського провести переговори з Путіним за участю лідерів США, Великої Британії, Франції та Німеччини, Андрій Парубій відзначив: «Можуть бути різні переговори, в різних форматах. І ця ініціатива Президента може бути реалізована. Але, наскільки я розумію, ця заява стосується телемосту між українським та російським каналами. І реакція має бути зрозуміла для суспільства, а не підмінена закликами до якихось переговорів. Я, як Голова Верховної Ради, даю чітку реакцію і кажу, що зроблю все можливе, щоб цей телеміст не відбувся», — зазначив він та висловив переконання, що вся українська влада повинна об’єднатись, щоб не допустити інформаційної атаки на Україну. «Це повноцінна диверсія, спрямована на те, чи зможе Україна дати відсіч цій інформаційній атаці, чи капітулює перед нею. Такою має бути позиція державного діяча — і Президента, і прем’єра, і Голови Верховної Ради. І всі разом, об’єднавшись, ми не допустимо проведення цього телемосту. Сьогодні п’ята колона випробовує на міцність український табір, але хочу наголосити: ми достатньо рішучі і достатньо впевнені, щоб не допустити інформаційного реваншу. І ми його не допустимо», — наголосив голова парламенту.

А. Парубій не виключив, що може бути скликано позачергове засідання парламенту після 21 липня і проведення дочасних виборів. «У час агресії виклики перед Україною постають щодня, й потрібно давати на них відповідь, — сказав він. — Верховна Рада є чинною до складання присяги новообраними депутатами, тобто до першої сесії нового скликання восьме скликання парламенту є чинним. Можу запевнити: якщо буде необхідність і будуть виклики, на які має давати відповіді Верховна Рада, я знайду можливість зініціювати 150 підписів і скликати позачергове засідання. Якщо буду бачити необхідність прийняття рішення Верховною Радою, необхідність давати відсіч спробам проросійського реваншу, який сьогодні намагається залізти в наступний склад парламенту, я буду ініціювати скликання позачергової сесії Верховної Ради України, і восьме скликання зможе дати відсіч будь-яким спробам реваншу. Для цього є всі необхідні законодавчі підстави».