За добу, за даними прес-центру ОС на 8.07, збройні формування РФ 16 разів порушили режим припинення вогню. З них 6 разів — із застосуванням заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, озброєння танків, мінометів калібру 120 і 82 мм. Противник відкривав вогонь по наших захисниках із гранатометів різних систем, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

«У результаті ворожих обстрілів один український військовослужбовець загинув, двох поранено, ще один отримав бойове травмування. На кожен обстріл противник отримав адекватну відповідь із озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Об’єднані сили надійно контролюють противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню», — йдеться в повідомленні прес-центру ОС.

Наразі на фронті фактично відбувається так зване позиційне протистояння. З боку ЗСУ і формувань противника створено угруповання, які мають достатньо сил і засобів. Це загалом виключає можливість різкої зміни обстановки на користь однієї зі сторін. Так охарактеризував ситуацію на сході України командувач Об’єднаних сил (ОС) генерал-лейтенант Олександр Сирський в інтерв’ю Defense Express. На його думку, вирішення питання поточного протистояння не є суто військовим. «Воно лежить більше в політичній площині. Однак важливий тут часовий чинник: що довше не вирішується питання протистояння, то складніше буде його вирішити з роками», — вважає командувач ОС.

Відповідаючи на запитання про можливість використання миротворчих сил на Донбасі, Олександр Сирський зазначив: важливо, щоб вони застосовувалися в повному обсязі, при цьому не тільки на лінії розмежування, а й з виходом на українсько-російську ділянку державного кордону. Мовляв, його миротворці повинні взяти під особливий контроль, щоб припинити поставки з того боку палива, боєприпасів, техніки та людських ресурсів.

За словами генерал-лейтенанта, просте розведення сторін і введення миротворців нічого не вирішить, тільки заморозить конфлікт у тому стані, у якому він зараз є.

«Крім того, слід пам’ятати, що процес введення миротворців у регіон досить тривалий. Від ухвалення рішення до його фактичної реалізації можуть пройти роки. До того ж у нас безпрецедентно велика лінія розмежування завдовжки 403 км, якщо не брати до уваги неконтрольований українсько-російський кордон на окупованих територіях», — сказав командувач ОС, додавши, що все це слід враховувати в процесі підготовки можливої миротворчої місії в Україні.

Ілюстративне фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation (Facebook)