«Треба поговорити» вирішили в п’ятницю, але в понеділок не змовчали ті, хто проти

Резонанс в українському політикумі та соціумі викликав анонсований на 12 липня спільний телемарафон українського каналу NewsOne, що належить медіахолдингу голови політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука, і пропагандистського державного телеканалу РФ «Россия 24» під назвою «Треба поговорити».

Розібратися у ситуації і заборонити трансляцію спільного телемосту зажадала від Президента України, СБУ, РНБО та Нацради з питань телебачення і радіомовлення низка політичних партій. Однією з перших відреагувала на «виклик для інформаційної безпеки України» «Європейська солідарність». Потім щодо цього висловилися Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Андрій Білецький, Святослав Вакарчук...

Президент України Володимир Зеленський щодо цього записав відеозвернення до Володимира Путіна, у якому, зокрема, сказав: «Треба поговорити? Треба! Давайте обговоримо, чий Крим і кого там немає на Донбасі! Компанію для розмови пропоную наступну: я, ви, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп, прем’єр Великої Британії Тереза Мей, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон».

Т. в. о. голови СБУ Іван Баканов запропонував Президенту України, Секретарю РНБО невідкладно скликати позачергове засідання РНБО України. Про це повідомила прес-служба відомства.

«СБУ скерувала керівникам медіахолдингу «Новини» (телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK) повідомлення про відповідальність за проведення спільних заходів з телеканалом «Россия» і іншими мовниками держави-агресора, які перебувають під санкціями РНБОУ», — йдеться в повідомленні.

Водночас на засіданні РНБОУ пропонується відповідно до Постанови Верховної Ради України від 04.10.2018 № 2589-VIII (ініційованої СБ України в жовтні 2018 року) ухвалити рішення щодо застосування персональних спеціальних економічних і інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо юридичних осіб, які здійснюють мовлення під логотипами «112 Україна» і NewsOne і ввести їх у дію відповідним Указом Президента України.

Також т. в. о. голови СБУ звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про можливість попередження зазначених суб’єктів інформаційної діяльності про неприпустимість порушення ліцензійних вимог і чинного законодавства (співробітництво з юридичними особами РФ, що перебувають у санаційному списку РНБО), що може стати підставою для застосування щодо них штрафних санкцій.

Зі свого боку Секретар РНБО відреагував на те, що відбувається, (а конкретно на ролик — анонс телемосту, який крутять російські канали) коментарем у Фейсбуці.

«Порівнювати це непорозуміння з мостом США — СРСР в 1986 році, між різними ідеологіями і пропагандистськими машинами — дешева маніпуляція. Зараз нам пропонують «з’єднати» внутрішньо-кремлівську пропаганду з її філією в Києві й видають це за «прорив» у відносинах між «братніми» народами».

Він закликав припинити істерику.

«Ми як сильна країна повинні реагувати впевнено, без зайвих емоцій і паніки. Адже саме на це й розрахунок. Кількість таких провокацій тільки збільшуватиметься. Нам потрібно тримати голову холодною. Працюємо над рішеннями», — резюмував він.

Позицію Нацради з питань телебачення і радіомовлення озвучила в коментарі «Інтерфаксу-Україна» перший заступник голови Нацради Ольга Герасим’юк.

«Нацрада має право реагувати виключно на факт. Сьогодні в нас є тільки повідомлення в соцмережах, ролик, поширений російським телебаченням, і повідомлення на сайті каналу. Але Нацрада може реагувати на поширення інформації виключно в ефірі телеканалу», — пояснила вона, додавши, що діяти наперед і як-небудь запитувати в телеканалу інформацію про ефір, що планується, Нацрада не має права, оскільки це може бути трактовано як цензура.

Герасим’юк також зазначила, що українське законодавство передбачає штрафні заходи для тих, хто поширює цей сигнал, для провайдерів, про що їм нагадуємо. «На жаль, санкції за ретрансляцію для мовника парламент втратив. Нацрада, однак, реагуватиме на порушення в ефірі, якщо вони відбудуться. Хочу сподіватися на те, що журналісти не здійснять професійне самогубство, обслуговуючи цинічних політиків», — сказала перший заступник голови Нацради.

За її словами, провайдери ризикують отримати штрафи в розмірі 25% вартості ліцензії провайдера за трансляцію телемосту з телеканалом «Россия 24», а українські телеканали — санкції за порушення галузевого законодавства.

ГПУ зареєструвала провадження про замах на скоєння державної зради через підготовку телеканалом NewsOne телемосту із РФ. Про це поінформував на своїй сторінці у Фейсбуці Генпрокурор Юрій Луценко. «Причетних — від власника каналу до ведучого, який оприлюднив анонс, — викликано на допит. Готується подання до суду про арешт активів», — написав він.

Учора вдень українські націоналісти під офісом Президента України вимагали від Володимира Зеленського «протягом 24 годин дати адекватну відповідь на підготовку кремлівського інформаційного шабашу». А ввечері громадські активісти закликали противників скандального телемосту на акцію протесту біля офісу телеканалу NewsOne по вулиці Польовій у Києві. Коли верстався номер, на сайті телеканалу NewsOne з’явилася заява про скасування телемарафону «Треба поговорити» «у зв’язку з інформаційною кампанією проти своїх журналістів, загрозою нападу на канал і використанням його імені в передвиборній кампанії низки українських партій». При цьому канал залишився вірний своїй риториці й звинуватив у зриві «першого неполітичного телемосту між людьми з України та Росії... сили, що представляють партію війни, яким це вкрай невигідно».

До речі

За даними сайту «Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні», кінцевим власником ТОВ «Новини 24 години» (супутниково-кабельного телеканалу новин NewsOne) з жовтня 2018 року є соратник Віктора Медведчука — народний депутат від «Опозиційного блоку» Тарас Козак, якому також належать канали «112 Україна» і ZIK.

У СБУ зазначили, що телеканали Newsone і «112 Україна» включено до санаційного списку Постановою Верховної Ради України від 04.10.2018 № 2589-VIII.

Мал. О. КУСТОВСЬКОГО (www.radiosvoboda.org).