Отруєння річки Рось: «Ніхто нічого не приховував, оприлюднена інформація — це результати лабораторних досліджень»

Неоднозначну оцінку в декого з читачів газети викликали публікації про отруєння річки Рось. Як повідомляв «Голос України», 10.06.2019 року внаслідок ДТП в озеро з’їхав мікроавтобус з каністрами з хімічними засобами захисту рослин. Вода звідти витікає в річку. Сталося це в селі Збаржівка Погребищенського району.

Читачі припускають, що посадовці надавали недостовірну інформацію або приховували реальну картину масштабів екологічної катастрофи. Спершу заявляли, що перевищень гранично допустимого рівня забруднення водної артерії не встановлено. Після того з’явилося нове повідомлення: отруйні хімічні речовини у притоці перевищують норми у 200—600(!) разів. Водночас у самій річці якість води не викликала підозр. Як таке могло бути?

Те саме з водою в сільських криницях. Перші аналізи не дали негативних результатів, надалі — забруднення хімічними сполуками перевищувало допустимі норми у 20(!) разів.

Чому люди отримували від влади інформацію з діаметрально протилежними фактами? Яка ситуація нині з якістю води в річці Рось та її притоці?

З таким запитанням «Голос України» звернувся до голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія.

До Білої Церкви хімікати не дійшли

— Однозначно стверджую, що ніхто нічого не приховував стосовно якості води як у притоці, так і в самій річці Рось, — наголосив Валерій Коровій. — Систематично інформували населення. Робили це на підставі результатів аналізів. Оперативно озвучували цифри, які отримували від фахівців. Водночас вживали запобіжних заходів для убезпечення здоров’я людей і щодо ліквідації наслідків катастрофи.

За словами посадовця, воду для аналізів відбирають фахівці двох державних служб: у криницях — лабораторії Мінохорониздоров’я, що розташована у Вінниці; у річці та притоці — обласного управління Державної екологічної служби. Для оперативного з’ясування ситуації аналізи проводили двох видів — поширені і експрес-тести.

— До Білої Церкви, де воду з річки Рось подають у будинки тамтешніх мешканців, жодна отрута не дійшла, — продовжує співрозмовник. — На той час, коли в Білій Церкві поширили інформацію про забруднення річки інсектицидами (засіб токсичної дії для боротьби з комахами. — Авт.), не було ще жодних досліджень якості води. Пізніше з’ясувалося, що такого препарату не перевозили автомобілем, який з’їхав у річку. У салоні мікроавтобуса були закриті каністри з гербіцидами.

— Якщо довіряти результатам аналізів — щодо якості води в річці Рось питань немає, — продовжує посадовець. — Забори води на межі нашої області й Київської не фіксують перевищення норм забруднення артерії хімічними речовинами. Йдеться про ті речовини, які потрапили внаслідок аварії автомобіля у селі Збаржівка.

Керівник області звернув увагу на іншу проблему.

— Держекоінспекція зробила забір води в одному з місць уверх за течією від місця ДТП, — каже Валерій Коровій. — Зробили це для того, аби порівняти отримані результати з тими, що маємо. Таким чином встановили наявність інших забруднювальних речовин — пестицидів. Воду на аналізи брали після злив. Фахівці припускають, що пестициди потрапили у водойму внаслідок змивів з полів, де цим препаратом обробляють рослини. Отже, проблема якості води — комплексна. Саме в комплексі її мають розглядати відповідні служби, зокрема, Державна екологічна інспекція.

Керівник області зазначив, що доручив провести повторну перевірку зробленого для ліквідації наслідків екологічної катастрофи і відповідно взяти нові проби води для оцінки її якості.

У криницях вода очистилась, у притоці...

Безпосередній контроль за роботою з ліквідації наслідків екологічної катастрофи здійснював перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

— Результати останніх аналізів води в криницях свідчать про відсутність перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих хімічних сполук, — каже співрозмовник. — Криниці в селі очищували механічним способом — діставали з дна пісок, намул. Саме там могли збиратися забруднювальні речовини. Доки тривали роботи, у село завозили бутильовану питну воду. Крім того, придбали резервуар для великої кількості чистої води. Навіть після очищення криниць порадили місцевим жителям деякий час не брати з них воду.

Інша ситуація з водоймою, що є притокою Росі. За словами Андрія Гижка, тут спостерігається незначне перевищення допустимих норм отрутохімікатів. Площа водойми становить два гектари. Тому процес очищення триваліший. З часом ситуація нормалізується.

— Йдеться про нестійкі фосфорорганічні сполуки, які вивітрюються або розчиняються протягом певного часу, — уточнює посадовець.

Він наголошує, що ситуація в селі Збаржівка — це не просто дорожня пригода чи надзвичайна подія. «Це екологічна катастрофа, яка, до того ж, ускладнювалася тим, що специфічних способів локалізації чи утилізації фосфорорганічних речовин не існує в природі», — стверджує Андрій Гижко.

Вінницька область.