Новини з Майдану нагадують вісті з фронтів. Зранку знову радикалізувалося протистояння в епіцентрі подій — на вулиці Грушевського — між мітингувальниками та спецпризначенцями, які охороняють урядовий квартал. Коли бійці внутрішніх військ та спецпідрозділу «Беркут» розібрали одну з барикад, у міліціянтів знову полетіли бруківка та «коктейлі Молотова» із запальною сумішшю, а у відповідь — світло-шумові гранати та сльозогінний газ. Протестувальники почали відтісняти «Беркут» назад і зводити новий ряд барикад. Близько опівдня розпочалася друга силова атака — спецпризначенці підійшли «черепашкою», під прикриттям щитів, до лінії барикад, зруйнували їх і відтіснили мітингувальників до Європейської площі. По обіді вся вулиця Грушевського вкрилася їдким чорним димом і з’явилася бронетехніка. Увесь день ситуація перебувала на піку напруження.

Правоохоронці пояснили вранішню активність «Беркута» тим, що у протестувальників було вилучено каністри із вибуховою сумішшю з додаванням рідкого натрію (для посилення сили вибуху та горіння). І що цю речовину мітингувальники планували використовувати проти силовиків. «За всіма фактами насилля та порушення закону правоохоронними органами відкрито кримінальні провадження», — повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ прес-служби Генеральної прокуратури України.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Із шостої до дев’ятої ранку надійшли повідомлення про смерть від кульових поранень кількох активістів. Тіла загиблих було виявлено в медпункті у холі бібліотеки НАНУ. Генеральна прокуратура України та МВС підтвердили загибель від вогнепальних поранень двох людей. Правоохоронні органи нині розслідують обставини загибелі цих людей. «Завдання судмедекспертів — установити причини, час смерті, характер тілесних ушкоджень, інформація щодо третього померлого перевіряється», — зауважив у ефірі телеканала 112 прес-секретар МВС України Сергій Бурлаков.
Слідчим відділом Печерського райуправління столичної міліції за фактами загибелі двох людей на Грушевського відкриті кримінальні провадження за ч. 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство), — повідомили в УЗГ МВС України.
Президент України Віктор Янукович доручив правоохоронним органам відповідно до вимог законодавства України провести ретельне слідство за фактом загибелі людей під час масових заворушень, повідомили у його прес-службі.
Лідери опозиції закликали до «загальної мобілізації» на Майдані й поклали відповідальність за загибель протестувальників на Президента і міністра внутрішніх справ. «Каральні органи перейшли межу. Вбивство мирних пікетувальників — це наслідок безкарності виконавців злочинів та ескалації терору», — йдеться у спільній заяві «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи». Опозиція виступила з вимогою негайно вивести з Києва спецпідрозділи МВС та внутрішніх військ, бригад «кримінальників-тітушок», відставки міністра внутрішніх справ Захарченка. «Лише безумовне і негайне виконання усіх вимог народу є гарантією повернення ситуації в країні в мирне русло», — наголошується у заяві. Однак самих лідерів під час силового протистояння на Майдані не було — з головної сцени зранку виступив лише лідер «Свободи» Олег Тягнибок. О 13 годині зі сцени заговорили очільники опозиції. Олександр Турчинов, Руслан Кошулинський та інші народні депутати з опозиційних фракцій закликали людей зберігати спокій, не зупинятися, приходити на Майдан чоловіків, але забрати з Майдану жінок та неповнолітніх. Депутатам від опозиції доручили перебувати на всіх барикадах. Учасники мітингу зі сцени закликали втримати Майдан, обрати його лідера й оголосити склад революційного комітету, а силовиків і депутатів більшості переходити на бік протестувальників.
Застосування вогнепальної зброї проти мітингувальників у МВС спростували. «Міліція несе службу без вогнепальної зброї», — йдеться у повідомленні ЦГЗ МВС. Водночас на відео, яке транслювали наживо телеканали, зокрема, «Еспресо ТВ», було видно крупним планом, як бійці спецпідрозділу біля стадіону «Динамо» стріляють із гвинтівок, але невідомо якими кулями. Упродовж дня надходили повідомлення і про постраждалих журналістів та операторів, котрі вели репортажі з епіцентру подій, стоячи на дахах згорілих автобусів. «Швидкі» вивозили поранених.
Представники МВС України вийшли до студентів, які прийшли мітингувати до стін відомства, та поінформували їх про хід розслідування кримінальних проваджень, в яких фігурують учасники масових безладів у столиці. «До органів внутрішніх справ доставлено 50 активних учасників подій на вул. Грушевського, 34 з них — процесуально затримано, 29 — повідомлено про підозру», — процитувала начальника Головного слідчого управління МВС України Олега Татарова прес-служба відомства. За його словами, 19 січня слідчими за фактами подій у центрі Києва відкрито кримінальне провадження за ст. 294 Кримінального кодексу України — масові заворушення.
У Департаменті охорони здоров’я КМДА спростували повідомлення про те, що під час сутичок у центрі столиці постраждали майже півтори тисячі протестувальників. «Інформація про те, що за останню добу до медичної служби Майдану звернулося 1400 постраждалих, 80 відсотків з яких мали кульові та осколочні поранення обличчя і кінцівок, є абсолютно неправдивою і розрахована на те, щоб посіяти паніку у суспільстві», — йдеться у повідомленні Департаменту. За оцінками фахівців, кілька медичних пунктів упродовж доби просто фізично не змогли б надати хірургічну допомогу такій кількості постраждалих з подібними ушкодженнями.
За даними Департаменту охорони здоров’я КМДА, станом на 21 січня до лікарів звернулося 122 учасники акцій протесту. Директор Департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв запевнив, що всі постраждалі, котрі звертаються по допомогу до медиків столиці, отримують її оперативно та кваліфіковано і спростував інформацію, начебто медики відвозять постраждалих не до лікарень, а до правоохоронних органів. В УЗГ МВС України повідомили, що після подій на вулиці Грушевського у Києві по медичну допомогу звернулося 167 працівників правоохоронних органів. 84 з них госпіталізовано.
P. S. За повідомленнями ЗМІ, всім офісним працівникам на Хрещатику та прилеглих вулицях порадили до 16 години завершити роботу і розійтися по домівках.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Київ, без палиць можна домовлятися.
Представники охорони табору мітингувальників на Майдані Незалежності виводять за периметр порушників порядку.