Багатьох у балканських країнах вражає стрімкість, з якої у Греції відбулися зміна прем’єра й формування нового складу уряду.

У понеділок після підрахунку 100 відсотків бюлетенів міністр внутрішніх справ Греції Антоніс Рупакіотіс, відповідальний за проведення дострокових парламентських виборів, представив президентові Прокопісу Павлопулосу остаточні результати, згідно з якими партія «Нова демократія» отримала 39,85 відсотка голосів виборців проти 31,53  лівої партії СІРІЗА. Це відбулося о 10-й годин ранку. 

Й одразу президент зустрівся з Міцотакісом і вручив йому мандат на формування наступного уряду країни. А вже о 13.00 новий прем’єр був  приведений до присяги в резиденції президента. Увечері Міцотакіс оголосив про персональний склад кабінету міністрів, а у вівторок міністри також склали присягу. Кіріакос Міцотакіс одразу оголосив, що перше засідання нового уряду відбудеться в середу.

Щоправда, на новий уряд очікує ще одна формальність — оновлений склад парламенту має затвердити його персональний склад і видати вотум довіри. Це повинно відбутися 21 липня. І лише після цього кабінет міністрів одержить повне право на ухвалення законопроектів. Новий прем’єр також оголосив, що відразу після цього розпочнуться і нові переговори з європейськими кредиторами.

«У нас є дуже ясний план роботи. Ми хочемо запропонувати країні реальну програму реформ, яка є амбіційна, дуже смілива й дуже докладна. Й, звісно, ми довели, що зниження первинного профіциту піде на користь усім — не тільки грецькій економіці, а й нашим кредиторам», — пояснив Міцотакіс журналістам. Він ще раз повторив свою тезу про те, що перемога «Нової демократії» на дострокових парламентських виборах є важливою «для Європи, а не тільки для Греції». 

Міцотакіс назвав поразку ультраправої, націоналістичної «Золотої зорі», яка не подолала трипроцентний поріг на цих виборах, «великою перемогою грецької демократії». Хоча лідери «Золотої зорі» вимагають перерахування бюлетенів, бо упевнені, що їх просто викинули з парламенту, з трибуни якого вони говорили народові правду, а вона не завжди подобалася владі.

Грецькі ЗМІ нагадують, що новий прем’єр Кіріакос Міцотакіс є сином Константіноса Міцотакіса, який керував урядом країни з 1990-го до 1993-го, а до цього багато років обирався депутатом парламенту, був міністром закордонних справ в уряді К. Караманліса (1974—1980 рр.).