До видів спорту, які регулярно приносять Україні медалі Олімпіад, чемпіонатів світу та Європи, належить кульова стрільба. На Іграх починаючи з 2000 року українські снайпери регулярно піднімалися на п’єдестали пошани. Нагадаємо, що саме Сергій Куліш дав почин нагородам у Ріо-де-Жанейро. Здається, це було зовсім нещодавно, а вже незабаром — наступна Олімпіада в Токіо.

Парадокс, але на Олімпійських іграх, де конкуренція зазвичай вища, напруження сильніше, а кількість дисциплін менша, українці вибороли в індивідуальному заліку вдвічі більше золотих нагород, ніж на чемпіонатах світу, — аж 4.

Артур Айвазян був найвлучнішим у Пекіні-2008 у стрільбі з гвинтівки лежачи. Олена Костевич стала наймолодшою в історії олімпійською чемпіонкою в Афінах-2004 у стрільбі з пневматичного пістолета. Олександр Петрів теж у Пекіні-2008 став кращим у стрільбі із швидкострільного пістолета. Микола Мільчев у Сіднеї-2000 влучніше за інших стріляв «по тарілочках», встановивши максимально можливий результат першим у світі.

На що чекати в Токіо? Нині в строю — всі лідери нашої команди. Тому вболівальники все-таки сподіваються на медальний здобуток. Та й останні результати вселяють надію. Нещодавно на етапі Кубка світу Олег Царьков зупинився за два кроки від п’єдесталу в стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10 метрів, посівши у фіналі п’яте місце. Переміг чех Філіп Непейчал, випередивши на 1,3 бала хорвата Горсею. Бронзову нагороду виграв китаєць Ян. Утім, цього результату вистачило Олегу для кваліфікації на Олімпійські ігри в Японії, які відбудуться 2020 року.

Це четверта олімпійська ліцензія для України у кульовій стрільбі після здобутих на минулорічному світовому форумі у Чханвоні ліцензій Олени Костевич, Павла Коростильова, а також ліцензії Олександра Петріва.

Утім, на Олімпіаді в Токіо найбільші сподівання у вболівальників на Олену Костевич. У 2002-му у фінському місті Лахті 17-річна чернігівчанка всім на подив стала чемпіонкою світу зі стрільби з пневматичного пістолета. З того часу минуло 17 років. Олена принесла Україні «золото» і дві «бронзи» Олімпійських ігор, а також чимало світових рекордів та нагород усіх найпрестижніших міжнародних змагань. У 2018 році у корейському Чханвоні знову піднялася на найвищу сходинку світового п’єдесталу пошани. Цього разу у стрільбі на 25 м з малокаліберного пістолета. Отже, спортсменка не лише здобула звання чемпіонки світу, а й отримала ліцензію на Олімпійські ігри у 2020 році в Японії.

«До малокаліберного пістолета нам потрібно було «дорости», — розповідає старший тренер жіночої збірної України зі стрільби з пістолета та особистий наставник Олени Ігор Чередінов. — Цей вид зброї потребує дещо складнішої техніки і стійкості, аніж пневматична зброя. Стійкість в Олени хороша від природи: вона чудово стріляла в коло нерухомої мішені. Аби так само добре влучати у мішень, що з’являється (а на кожен постріл спортсменам відводять лише три секунди), потрібно на сто відсотків бути упевненим у власних силах.

Нещодавно Олена разом із Павлом Коростильовим у стрільбі з 25 метрів з малокаліберного пістолета виборола «бронзу» на Європейських іграх у Мінську.

«Я так довго чекала цієї нагороди, напевно, не тільки цей тиждень, а чотири роки, адже на минулих Іграх у мене не було медалі. Дочекалася. Думаю, мені не дуже щастило на початку, і мене це трохи вибило з колії. Мені було складно налаштовуватися на наступні старти, адже у мене ніколи раніше не ламався пістолет, усе було добре й іноді нам не вистачало одного-двох очок, щоб потрапити у півфінал або фінал. Сьогодні, напевно, вимучена медаль за всі ці невдачі. Дуже рада, що завершила виступи в Мінську на такій ноті. Тепер мені треба відпочити від таких моральних навантажень. Десь через півтора-два місяці у нас буде етап Кубка світу в Ріо, а одразу після нього — чемпіонат Європи зі стрільби з малокаліберної зброї. Невдалий виступ на Іграх у Ріо? Як там кажуть, після бійки кулаками не махають? Ну тепер зможемо трохи помахати», — розповіла «Голосу України» Олена Костевич.

P.S. Національний олімпійський комітет назвав 19 пріоритетних видів спорту в Україні перед Олімпіадою-2020. Серед них — стрільба кульова. Однак чи отримала ця дисципліна особливу підтримку перед змаганнями — невідомо. Принаймні, Національний олімпійський комітет на своєму сайті цю інформацію не оприлюднює. А своєї черги на обіцяне інтерв’ю від голови НОК Сергія Бубки так і не дочекалися. Нагадаємо, уже понад 80 днів на інформаційний запит «Голосу України» очільник НОК не відповідає. Схоже, Сергій Назарович не знає, як відбувається підготовка до Олімпіади, а відтак, боїться відповідати на поставлені запитання.

Фото НОК.