Що реально ставить під загрозу його часткове введення в експлуатацію до кінця цього року. Причину затримки повідомив оператор болгарської ГТС «Булгартрансгаз».

Компанія поінформувала, що Болгарська комісія із захисту конкуренції розглянула протест саудівського консорціуму «Аркад» щодо результатів тендера й визнала його обґрунтованим. У квітні «Аркад» було оголошено переможцем конкурсу. Саудівський консорціум запропонував найнижчу ціну (1,3 млрд євро) і зобов’язався укласти труби газопроводу за 250 днів. Але потім «забув» надати в строк необхідну документацію. Комісія відхилила пропозицію саудівців, і новим переможцем тендера наприкінці травня визнали міжнародний консорціум, до якого входять «Газовий розвиток і розширення в Болгарії» (GDEB), італійська компанія Bonatti S.P.A., німецька Max Streicher S.P.A. і болгарська дочірня фірма люксембурзької Completions Development Sаrl.

Новий підрядник у зв’язку зі скороченням термінів робіт просив заплатити за прокладення трубопроводу 1,6 млрд євро. Але потім після довгих переговорів погодився знизити ціну на 30 відсотків.

До кінця першої декади липня міжнародний консорціум так і не почав будівництво болгарської ділянки «Турецького потоку». І вочевидь не вкладеться в 250 днів, бо до кінця року вже залишилося менше 180 днів.

У середині минулого тижня «Булгартрансгаз» повідомив, що Комісія із захисту конкуренції скасувала рішення компанії про зміну переможця за протестом саудівського консорціуму «Аркад» як незаконне. «В цьому випадку подальші дії можуть бути такі: оскаржити рішення у колегії із трьох членів Вищого адміністративного суду протягом встановленого 14-денного строку або укласти договір з першим переможцем», — зазначається у повідомленні оператора болгарської газотранспортної системи.
Керівництво «Булгартрансгазу» запевнило, що, зважаючи на стратегічну важливість проекту не тільки для Болгарії, а й усієї Європи, і балканського регіону в довгостроковій перспективі, проаналізує рішення контролюючого органу й ухвалить рішення стосовно наступних дій. Але в кожному разі судовий розгляд триватиме не менше місяця.

Видання EADaily відзначає одну цікаву деталь: весь конкурс супроводжувався поданням скарг, що давало привід деяким учасникам проекту припускати: будівництво продовження «Турецького потоку» навмисне затягують. Так, спочатку тендер мав завершитися ще 6 лютого, однак скаргу подало болгарське АТ «Атоменергоремонт», яке бажало взяти участь у конкурсі. Після цього «Аркад» зволікав з подачею документів, а зараз разом із саудівським концерном вибір нового переможця намагалася оспорити й ще одна компанія — J. Christoph E & P Service.

Призупинення конкурсу з будівництва болгарської ділянки «Турецького потоку» ще в лютому спричинило сумніви в тому, що Болгарія виконає свої зобов’язання в строк. У цьому випадку вона може потрапити під санкції «Газпрому». Болгарський експерт Васко Начев заявив місцевому Press TV, що обіцянка побудувати 474-кілометрову ділянку газопроводу за 10 місяців — казка. І це, на його думку, призведе до величезних штрафів з боку «Газпрому», якому доведеться користуватися українським газопроводом для постачання блакитного палива до балканських і західних країн.

Видання нагадало, що торік завершилося укладання морської частини «Турецького потоку», а в цьому закінчать прокладання труб територією Туреччини. Одна нитка газопроводу потужністю 15,75 млрд кубометрів на рік призначена для Туреччини, а друга такої само потужності — для країн Європи, у тому числі Болгарії. Повністю «Турецький потік» планувалося запустити наприкінці 2019 року, щоб відмовитися з 2020-го від транзиту газу через Україну. «Газпром» уже попередив Болгарію про припинення постачання газу цим маршрутом з наступного року. Видання повідомляє, що, за даними «Укртрансгазу», торік по ньому транспортували 20 млрд кубометрів газу, й називає суму прибутку, отриману оператором української газотранспортної системи. Це понад 500 млн доларів. Частину від цієї суми з 2020-го за транзит газу вже має одержувати «Булгартрансгаз».