Про це заявив голова Комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Джозеф Данфорд, повідомляє «Європейська правда» із посиланням на RFE/RL. 

«Ми зараз співпрацюємо з низкою країн, щоб зрозуміти, чи можемо ми зібрати коаліцію, яка забезпечувала б свободу судноплавства в Ормузькій і Баб-ель-Мандебській протоках», — сказав Данфорд. Про які саме держави йдеться, генерал не уточнив. «Я вважаю, що, ймовірно, протягом наступних кількох тижнів ми визначимо, в яких країн є політична воля, щоб підтримати цю ініціативу», — сказав він. Держсекретар США Майк Помпео висловив сподівання, що до коаліції приєднаються понад 20 країн. 

Заява прозвучала на тлі напруженості у відносинах між Вашингтоном та Тегераном, зокрема, через напад минулого місяця в Оманській затоці на два танкери — Front Altair і Kokuka Courageous. За деякими даними, мала місце торпедна атака, внаслідок якої на суднах сталися вибухи і пожежа. Пізніше США надали докази причетності Ірану до атак на танкери, проте Тегеран ці звинувачення відкидає.

Через Ормузську протоку, яка з’єднує Перську й Оманську затоки, проходить третина світової нафти, яку транспортують морським шляхом. Баб-ель-Мандебська протока виходить у Червоне море і є одним з найважливіших у світі судноплавних маршрутів.