Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці координатор групи адвокатів військовополонених моряків Микола Полозов. За його словами, це означає, що слідчі дії, пов’язані зі збиранням і закріпленням доказів, завершено. Тепер розпочнеться стадія ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

«Очікується, що наступного тижня слідство звернеться до Лефортовського районного суду Москви із клопотанням про продовження терміну тримання під вартою стосовно всіх військовополонених. Попередня дата судових засідань із продовження запобіжного заходу — 17 липня», — повідомив Полозов.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін у телеефірі висловив упевненість, що Путін незабаром звільнить українських моряків, але взамін спробує отримати якнайбільше політичних преференцій.

«Для Путіна важливо вирішити це питання (це моя особиста думка) у контексті саміту G7, у контексті того, що будуть зустрічі стосовно Донбасу, можливо, в нормандському форматі. Він спробує це використовувати саме в цьому контексті», — сказав Клімкін в ефірі АTR.

Глава МЗС вважає, що Кремль використовує наших військовополонених як розмінну монету. Його кінцева мета — санкції й визнання Росії як країни, яка потрапляє в «нормальність». А паралельно — можливість діяти в Україні на розкол і федералізацію.

Нещодавно й адвокат Полозов заявив, що Москва має намір виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов’язав Російську Федерації терміново звільнити два військові катери «Нікополь» і «Бердянськ», буксир «Яни Капу» і 24 українських моряків, захоплених 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки. 26 червня Росія таки подала до трибуналу звіт про виконання цього рішення.

Однак учора прес-секретар Путіна, відповідаючи на запитання журналістів, чи веде Кремль переговори із приводу звільнення українських моряків, що перебувають у РФ, і журналіста Кирила Вишинського, затриманого в Україні, відповів: «Ні».