Його сума порівняно з минулим роком тут підскочила аж у тридцять з лишком разів. У чому ж секрет? А жодного секрету немає, каже сільський голова Хорлів Олег Лебідь. Просто треба було наочно переконати платників, що їхні гроші не розкрадають, а витрачають їм же на користь.

— У нас великих оздоровниць взагалі немає — тільки приватні міні-пансіонати. Але торік туристичний збір платили вісімнадцять з них, а зараз — на третину більше. Причому ніхто нікого не залякував і не вмовляв: просто довели людям, що їхні гроші не крадуть, а витрачають на загальне добро. Спільними зусиллями облаштували набережну із тротуарною плиткою, зробили зручний спуск до неї, озеленили довколишню територію тощо. Робимо все, щоб наше село стало для гостей ще привабливішим, а власники гостьових будиночків більше заробляли, причому легально. Нам повірили, і також стали ділитися доходами, — розкриває нехитру таємницю Олег Лебідь.

Хорли в Каланчацькому районі — аж ніяк не фешенебельний курорт. Сюди їдуть по фінансово доступний відпочинок, адже за кімнату «зі зручностями на дворі» тут беруть лише від 60 гривень на добу (утричі дешевше, ніж у Генічеську). Тож і надходження від туристичного збору, якщо брати в абсолютних числах, не грандіозні: торік було 1,4 тисячі, а нині — вже 36,7 тисячі гривень. Але якщо в громади кожна копійка на рахунку, то й кілька десятків тисяч, приміром, на вуличне освітлення зайвими не будуть.

— Надходження зі сплати туристичного збору нині зростають по всій Херсонщині. Лише станом на 1 липня його сума становила 876,7 тисячі гривень — на 606,7 тисячі більше, ніж торік, — зазначила начальник відділу ГУ ДФС у Херсонській області, АРК і Севастополі Ірина Сальник. — Схоже, всі очільники громад зрозуміли, що мають бути кревно зацікавлені в зростанні таких надходжень, адже всі вони поповнюють місцеві бюджети і працюють на розвиток курортів, якщо грамотно витрачати. Просто в Хорлах у них з-поміж власників міні-готелів стало помітно більше однодумців.