В історії Голокосту є чимало прикладів, коли люди інших національностей рятували євреїв. На Дніпропетровщині налічують 70 таких Праведників народів світу, які жили за часів Другої світової війни. Дані про них увійшли до книжки «Ті, хто повертають віру в людину», яку презентували на міжнародному форумі у Дніпрі.

«Видання — результат нашої співпраці з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» і Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», — зазначила заступниця голови облдержадміністрації Ірина Грицай. — Україна посідає четверте місце у світі за кількістю Праведників — нині їх понад 2600. Із них 70 — уродженці й мешканці Дніпропетровщини».

Книжка «Ті, хто повертають віру в людину» ґрунтується на унікальних архівних документах, матеріалах ізраїльського національного меморіалу Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем».

«На таких прикладах можна і виховувати молодь, і будувати мости між націями. І християнська, і іудейська традиції свідчать: кожне людське життя — це всесвіт. Тож, врятувавши навіть одне, ти рятуєш цілий світ», — зазначив директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ігор Щупак. Так, унікальним є подвиг Яна Ходоровського, який врятував 26 євреїв із гетто. Він допоміг оформити їх на роботу за підробленими документами, а згодом перевіз зі Львова до Дніпропетровська.

До форуму долучилися понад 70 науковців з України та Ізраїлю, громадських активістів, представників органів державної влади, повідомляє прес-служба Дніпропетровської ОДА.