Позачергове засідання 11 липня

З ініціативи фракції Радикальної партії Олега Ляшка відбулося позачергове пленарне засідання Верховної Ради України. Для його скликання напередодні було зібрано 158 підписів народних депутатів (за необхідних мінімум 150 підписів).

До порядку денного позачергового засідання внесено два законопроекти — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості (№ 6449) і про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього (№ 6607).

Олег Ляшко запропонував присвятити законопроекти пам’яті нещодавно загиблої 11-річної дівчинки з Одещини Даші Лук’яненко, котра стала жертвою педофіла, та ухвалити дані законопроекти заради пам’яті всіх загиблих від дій збоченців дітей.

«Щодня страждають діти, за минулу добу четверо дітей стали жертвами педофілів, — наголосив Ляшко. — Мінімум 15 років тюрми без права дострокового звільнення. Нагляд правоохоронних органів за цими злочинцями. Відкритий реєстр педофілів — щоб не тільки правоохоронні органи, а й кожна мати чи кожен батько могли знайти і подивитися, де може чатувати загроза, щоб той збоченець ані на крок не підходив ані до школи, ані до дитсадка, ані до дитячого майданчика. Хімічна примусова кастрація педофілів, щоб він більше не міг ґвалтувати дітей. Світовий досвід показує, що так епідемія сексуального насильства проти дітей буде зупинена».

За статистикою, після впровадження хімічної кастрації рецидив сексуальних злочинів зменшується з 40 до 5 відсотків.

Законопроектом передбачається посилити кримінальну відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб. Зокрема, внести зміни до статті 152 Кримінального кодексу, які посилюють покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років, із застосуванням примусової хімічної кастрації. Кримінальний кодекс доповнити новою статтею 59-1, якою запроваджується новий вид покарання — «покарання у вигляді примусової хімічної кастрації», що полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають на меті зменшити лібідо та сексуальну активність.

Законом також передбачається запровадити пожиттєвий адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі, які були засуджені відповідно до статей 152, 153, 155, 156 Кримінального кодексу України — за зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті не-природним способом, вчинене щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх.

У разі повторного вчинення сексуальних злочинів проти неповнолітніх, які не досягли чотирнадцяти років (незалежно від добровільної згоди), передбачається покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Прикінцевими положеннями законопроекту передбачається доручити Кабінету Міністрів запровадити створення публічного реєстру осіб, які були засуджені до позбавлення волі відповідно до статей 152, 153, 155, 156 ККУ.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував ухвалити дані законопроекти за основу та в цілому.

У сесійній залі розгорнулася дискусія навколо норми законопроекту — робити реєстр педофілів відкритим для широкого загалу чи відкритим лише для правоохоронців.

Заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян висловив думку: якщо відкрити реєстри, то може бути шалений самосуд, ураховуючи ментальність людей.

«Життя навіть однієї дитини варте того, щоб прийняти закони про хімічну кастрацію та відкритий реєстр збоченців, які ґвалтують дітей», — переконував народний депутат Антон Яценко, котрий вніс до парламенту аналогічний законопроект.

Зрештою, обидва законопроекти було прийнято за основу в першому читанні.