Україна та Молдова залишаються не тільки сусідами, а й незмінними та надійними партнерами. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Майєю Санду, яка перебувала з візитом у Києві в четвер.

За словами глави держави, уряд і парламент Молдови завжди підтримували суверенітет і територіальну цілісність нашої країни. Він висловив сподівання, що новопризначений молдовський уряд продовжить це робити. Президент також зауважив, що Україна й надалі надаватиме всебічну підтримку територіальній цілісності Молдови та братиме активну участь у переговорному процесі з придністровського врегулювання. «Україна та Молдова об’єднані одним спільним бажанням — щоб на наших територіях не було російських військ. Також ми не дозволимо нав’язувати нам будь-які плани з так званої федералізації. Щодо захисту суверенітету наших держав і безпеки в регіоні — наші позиції єдині», — наголосив Володимир Зеленський.

У свою чергу Майя Санду запевнила, що Молдова повністю підтримує територіальну цілісність України. До речі, під час прес-конференції говорила Прем’єр-міністр українською мовою. «Я відчуваю любов, повагу та шану до українців, які пожертвували своїм життям, щоб захистити свою країну, її суверенітет і майбутнє як європейської держави», — зауважила вона.

Сторони під час перемовин обговорили також перспективи розвитку економічної співпраці. «За 2018 рік товарообіг між нашими країнами зріс на 11% і становив майже 1 мільярд доларів США. Думаю, найближчим часом ми з легкістю досягнемо такого ж показника, тільки без слова «майже», — сказав глава держави, як інформує його прес-служба, під час прес-конференції. Темою розмови, за словами В. Зеленського, також стали перспективи об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи. Йшлося і про міжлюдські контакти. Президент висловив думку, що громадяни України та Молдови можуть здійснювати взаємні поїздки за внутрішніми ID-картками. «Ще одне з питань — це забезпечення освітніх потреб української громади в Молдові. На мою думку, важливо зберігати диференційований підхід до українських шкіл і вивчення української мови у Молдові», — заявив В. Зеленський.

За словами Майї Санду, Молдова розглядає стратегічне партнерство з нашою країною як важливу засаду власної безпеки. «Європейська інтеграція та імплементація Угоди про асоціацію з Європейським Союзом — наші основні спільні з Україною цілі», — зазначила Прем’єр-міністр. За її словами, уряд Молдови хоче тісніше співпрацювати з нашою державою в економічному та енергетичному секторах.

Фото: president.gov.ua