Силові події в країні обговорювали вчора під час прес-конференції парламентарії.

Зокрема, народний депутат від фракції Партії регіонів Михайло Опанащенко наголосив, що треба спільними зусиллями шукати вихід із ситуації та скласти план дій, як ізолювати озброєних молодиків від мирних активістів. Це, за його словами, можливо тільки тоді, коли лідери опозиції визначаться, чи підтримують вони дії професійно підготовлених бійців, які атакують «Беркут», чи ні. «Події 19 січня показали, що на Майдані є мирні протестувальники і угруповання молодиків, які професійно атакують і використовують натовп як живий щит перед «Беркутом». Від цього страждають як правоохоронці, так і звичайні громадяни. Силовий сценарій, що його нав’язують бойові загони, не сприяє жодним домовленостям», — наголосив парламентарій.
На думку народного депутата від фракції «УДАР» Сергія Капліна, нинішня ситуація в країні схожа на громадянську війну. «Ескалація, яка відбулася протягом останніх днів, була прогнозована й очікувана. Якщо мовчить Президент, починає говорити і діяти вулиця», — підкреслив він.
Народний обранець прогнозує, що за дуже короткий час це протистояння набуде ще більшого масштабу, зокрема, створить загрозу суверенітету, соборності та безпеки країни.
С. Каплін назвав два сценарії розвитку подій. Перший — глава держави сяде за стіл переговорів. Це, вважає народний депутат, на певний час стабілізує ситуацію. І реальне перезавантаження влади, тобто дострокові парламентські і президентські вибори. Ні круглі столи, ні вибачення глави держави перед народом або показове псевдопокарання винних у побитті і розстрілі людей не допоможе. Другий сценарій — більший масштаб протестів. Парламентарій нагадав: нещодавно було прийнято рішення про створення Всеукраїнського страйкового комітету, до якого увійшли дуже багато профспілок, зокрема більша частина зі Сходу країни. На засіданні комітету заплановано обговорити проведення страйку 23—25 лютого. «Нам потрібна стратегія розгортання протесту на всіх рівнях. Уже створено окремі галузеві страйкоми студентів, учителів, лікарів, перевізників, гірників. Є політичні та соціально-економічні вимоги. Найближчим часом оприлюднимо Маніфест. Ми маємо чіткий план, котрий оприлюднимо протягом кількох днів», — розповів він.
Крім того С. Каплін не бачить підстав для запровадження надзвичайного стану, оскільки він не є механізмом вирішення політичної кризи.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Зліва направо: народний депутат України Сергій Каплін, член ініціативи «Воля» Єгор Соболєв, народний депутат України Михайло Опанащенко.