Уже шостий рік він зустрічає свій день народження в російських катівнях.

Кримчанина Олега Сенцов засуджено в РФ на 20 років за сфабрикованою справою — нібито за підготовку теракту. Покарання відбуває в колонії міста Лабитнангі, в Заполяр’ї. Торік Олег оголосив голодовку, яка тривала 145 днів, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Глобальна кампанія підтримки Олега Сенцова #SaveOlegSentsov оголосила 13 липня Міжнародним днем солідарності. Й сьогодні по усьому світу відбудуться численні акції, флешмоби та культурні заходи на підтримку всіх українських політв’язнів, утримуваних у Росії, і полонених на окупованому Донбасі.

За словами правозахисниці, ініціатора глобальної кампанії #SaveOlegSentsov (вона стартувала в 2018 році) Олександри Матвійчук, завдяки діям і акціям, які за цей час уже відбулися у понад 40 країнах, вдалося багато чого добитися: прийняття резолюції Європейського парламенту, де вперше було перераховано поіменно політв’язнів; призначення термінових дебатів у Раді Європи з цього питання… Так, у минулому році, після ініційованої французькими учасниками акції «Листівка для Макрона» президент Франції «тематично» зателефонував Путіну…

Протягом останніх місяців у рамках кампанії #SaveOlegSentsov її учасники намагалися попередити зняття санкцій з Російської Федерації в Раді Європи: пояснювали й переконували національні делегації, а перед цим — міністрів закордонних справ, що перед тим, як говорити про повернення Росії, вона повинна відпустити всіх заручників Кремля. На жаль, делегацію РФ повернули до ПАРЄ. Зараз головне — тримати тему українських в’язнів Кремля на слуху, щоб про них не забували, й це дає їм шанс вижити та дочекатися звільнення. І тут важлива участь кожного.

Український Пен-центр разом із ГО «Центр Громадянських Свобод» пропонують усім небайдужим взяти участь в онлайн-акції — написати привітання Олегу Сенцову (обов’язково російською, щоб їх пропустив цензор у колонії) на своїй сторінці у Фейсбуці, обов’язково підписати, від кого це поздоровлення, і поставити хештег #HappyBirthdayOlegSentsov. 16 липня всі тексти з цією позначкою передадуть Олегові.

Адреса для листів Олегу Сенцову: 629400, Ямало-Ненецкий авт. округ, г. Лабытнанги, ул. Северная, 33, ФКУ ИК-8 УФСИН России по ЯНАО, Сенцову Олегу Геннадиевичу, 1976 г. р.