Бундестаг, за поданням членів правлячої коаліції — соціал-демократів, розглянув законопроект про заморожування орендної плати на найближчі п’ять років, котрий плановано ухвалити в січні 2020 року. Під його дію підпадуть 1,4 млн квартир і будинків. Новобудови і соціальне житло він не зачепить.

Влада Берліна схвалила план заморожування орендної плати й прийняла рішення зробити це в столиці негайно, не чекаючи наступного року. Адже тут вартість оренди різко зросла: лише за перший квартал цього року на 7%, а за останні десять — удвічі, й нині становить приблизно 1100 євро. Це пояснюється тим, що економіка, яка розвивається, приваблює у великі міста дедалі більше людей як із самої Німеччини, так і з інших країн Європи.

Щоправда, Берлін — ще не найдорожче місто для мешкання. За даними сайту housinganywhere.com, попереду нього Барселона, Роттердам, Мілан, Лондон, а в самій ФРН — Мюнхен, Гамбург і Франкфурт-на-Майні.

Проте влада Берліна поспішила реалізувати рішення Бундестагу ще й тому, що в столиці відбулося чи не найбільше протестів проти занадто високої орендної плати за оренду житла (у «Голосі України» друкувалися матеріали на цю тему). Тут кілька місяців тому виник рух Expropriate Deutsche Wohnen & Co. — за назвою найбільшої приватної компанії нерухомості. Її активісти пропонують вилучати житло у великих домовласників, яким належить понад три тисячі квартир, і… перерозподіляти їх.

Фахівці називають цю ідею цілком «абсурдною» і зазначають: 70% усієї нерухомості в ФРН, призначеної для оренди, належить дрібним підприємцям, у чиїй власності перебуває від 2 до 20 квартир. Рішення «експропріювати» їх, навіть якусь кількість, може відстрашити інвесторів, до того ж компенсація за «експропрійоване» надто дорого обійдеться платникам податків. За оцінками берлінської влади, вона становитиме приблизно 36 млрд євро.

Поки що уряд знайшов певний тимчасовий варіант розв’язання проблеми: законодавчо заморозити орендну плату на рівні, на якому вона є зараз, із січня 2020. Що негайно спричинило зростання її на ринку нерухомості: домовласники поспішають підвищити плату, що неможливо буде зробити за півроку. А от Берлін випередив їх усіх, заморозивши її… негайно! Тобто, хто не встиг, той запізнився…

Тим часом найкраще рішення стосовно забезпечення доступним житлом усіх, хто в ньому має потребу, — будувати його в достатній кількості. Адже нині на оголошення про оренду квартири негайно відгукується понад 100 потенційних клієнтів! А дедалі більший попит на житло підштовхує ціни до вищих позначок. Тож потрібно будувати й будувати. Але в Німеччині на спорудження такої кількості житла, котре вмістило б усіх охочих, бракує коштів. Навіть інвестиція у 6 млрд євро, обіцяних кабінетом на цю справу, не розв’язує проблему, принаймні в найближчі п’ять років. Тому уряд, рішенням заморозити орендну плату в такий спосіб, перекладає свій обов’язок на підприємців, котрі будували квартири саме для того, аби орендою заробляти на життя.

То зрозуміло, що великі компанії, які володіють нерухомістю, критикують новий законопроект про заморожування орендної плати. Адже він не дасть їм змоги вкладати достатні кошти в реконструкцію житлового фонду. А тим паче — навіть про не дуже реальну можливість «експропріації» їхнього добра. Власники квадратних метрів жорстко наполягають на своєму, не маючи наміру віддавати їх державі. А оскільки найближчим часом будівництво нового житла не передбачається, то розкол між орендаторами, власниками нерухомості та владою лише розширюватиметься — з усіма наслідками, які з цього випливають.

Берлін.

Фото: bundestag.de