Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко із школярами.

Фото з архіву автора.

Веселе — як дівиця на виданні

Велике село Веселе в Бериславському районі Херсонщини почувається дівицею на виданні. Адже за прихильність його мешканців конкурують навіть міста! У рамках децентралізації пропозиції об’єднуватися надійшли і з районного центру Берислав, і з сусіднього міста обласного підпорядкування Нова Каховка (другого за значенням у краї). Переваги та недоліки обох варіантів у Веселому (тут 2473 мешканці) зважували й прораховували довго. Та ось відбувся сільський схід і голоси його учасників розподілилися так: за «союз» із новокаховчанами проголосували 158 учасників, проти — 12, утрималися — 14. Результат був цілком прогнозований, вважає лідер громади в її нинішньому форматі.

— Берислав пропонував нам допомогу в будівництві системи каналізації. Тема для громади важлива, але чи можна довіряти заманливим обіцянкам, якщо в самому Бериславі свою систему очисних уже понад десять років довести до пуття не здатні? Натомість делегація з Веселого побувала у Новій Каховці, зустрічалася із тамтешнім депутатським корпусом. Жодних «повітряних замків» депутати не будували, але готовність до співпраці висловили. Для нас дуже важливо і те, що у варіанті приєднання до ОТГ із центром у Новій Каховці Веселе збереже всі свої об’єкти соціальної сфери. А нам дуже дорогі і амбулаторія, і школа, і дитсад, і музична школа — одна з кращих у районі, — розповідає сільський голова Веселого Людмила Аннас.

На думку селян, стосовно майбутнього громади вплинуло чимало різних чинників. Є поміж них і суто географічний: до Нової Каховки з Веселого — п’ять кілометрів, до Берислава — п’ятнадцять. Відповідно, всі свята веселівчани відзначають саме у Новій Каховці. Та не тільки у святах справа: по буднях саме туди також лежить дорога у сотень селян. Берислав на сьогодні є одним із найпроблемніших міст Херсонщини: промисловість тут «лежить», з інфраструктурою — суцільна біда. А от у Новій Каховці економічна ситуація хоч і не ідеальна, але все-таки краща, і робочих місць більше. Тому з Веселого люд їздить на заробітки саме в Нову Каховку. Та й фінансові можливості зведеного бюджету привабливіші: за нинішньої дохідної частини сільської скарбнички у 5,3 мільйона гривень коштів заледве вистачає на утримання соціальної сфери — де вже там про якісь масштабні проекти говорити.

Що більша громада — то краще

Зі свого боку, у Новій Каховці ініціативу сусідів тільки вітають. Тут ОТГ за участю сіл Нові Лагері, Піщане, Дніпряни, Корсунка вже створили. Але депутати міськради на сесії підтримали ідею входження в об’єднану територіальну громаду і Веселого. Обома руками за неї і градоначальник Володимир Коваленко.

— На мою думку, що більша громада, то потужніший потенціал для розвитку вона має. А об’єднатися з містом для сіл, що неподалік, дуже непогано — все-таки маємо повний пакет якісних соціальних послуг — медичних, освітніх, культурних, спортивних. До того ж я не виключаю, що до нашої ОТГ незабаром проситимуться й сусіди з інших районів області. Приміром, нещодавно приїжджала «зондувати ґрунт» з цього приводу група депутатів із сіл Кринки та Козачі Лагері Олешківського району Херсонщини, — доповнює картину міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Виходить, що майбутнім союзом задоволені і в Новій Каховці, і у Веселому. А от хто незадоволений, то це лише найближче до Веселого село Козацьке. Тутешня громада також пропонувала сусідам об’єднуватися ще три роки тому — раніше, ніж це зробили у Бериславі та Новій Каховці. Перемовини тривали довго, та вибір веселівчани зробили на користь міста — як центру ОТГ. І тепер у Козацького залишився один підходящий кандидат на створення територіальної громади — село Одрадокам’янка. Якщо там, звісно, також до якогось міста у партнери «не потягнуть».

Херсонська область.