«Уже за кілька днів в Україні відбудуться парламентські вибори і буде сформовано новий склад Верховної Ради, новий склад коаліції, а відтак і новий склад уряду. Тому дуже важливо, щоб із 22 липня ключові зміни не були зупинені та згорнуті», — сказав, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Володимир Гройсман.

Зокрема, кажучи про майбутнє реформи децентралізації, глава уряду зауважив, що наразі існує декілька варіантів розвитку подій, найгірший з яких — федералізація країни. «Що буде далі? Або ми завершимо формування спроможних об’єднаних територіальних громад, або законсервуємо систему достроковими місцевими виборами. Або ми продовжимо формувати бюджет на 2020 рік на засадах децентралізації, коли місцеві громади матимуть кошти, або систему фінансової децентралізації буде знищено. Або ми закріпимо децентралізацію в Конституції, або нам будуть нав’язувати федералізацію як розкол України», — сказав прем’єр та підкреслив, що в майбутньому, яке настане 22 липня, таких викликів буде дуже багато.

Ще одним фундаментальним напрямом В. Гройсман назвав відродження національної пам’яті, адже починаючи з 2010 року і до Майдану цю діяльність було фактично припинено. «Минулого тижня я відвідував Меморіал пам’яті жертв Голодомору, де кілька років тому розпочалося будівництво другої черги меморіального комплексу, щоб увіковічнити пам’ять мільйонів, яких було безневинно вбито голодом. Рекомендую громадянам України подивитися списки загиблих та знайти там своє прізвище, щоб пам’ятати. Але сьогодні в мене виникає запитання, чи буде завершено цей проект», — сказав він.

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, подякувавши Верховній Раді за спільне просування сотень важливих законів, які посилили Україну, запропонував міністрам підготувати розширений звіт про діяльність, щоб передати цю інформацію наступному уряду.

На думку віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, нині потрібно не тільки проаналізувати виконання Коаліційної угоди, а й надати новообраній Верховній Раді пропозиції щодо підготовки нової Коаліційної угоди.

Натомість віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко закликав колег не бути надто благодушними та нагадав, що Президент Володимир Зеленський уже вніс законопроект, в якому пропонується люструвати членів нинішнього та попереднього урядів. «Це означає, що все, про що ви сказали, — доступні ліки, децентралізація, друга черга Меморіалу Голодомору, з його точки зору, робилося неправильно», — сказав він, звертаючись до прем’єра.

Водночас В. Кириленко закликав уряд продовжувати роботу, поки це ще можливо. Зокрема, для подальшої реалізації мовного закону потрібно затвердити Уповноваженого з питань мовної політики та створити Національну комісію зі стандартів державної мови», — зазначив він. Це важливо, тому що накладення штрафів на порушників мовного закону стане можливим лише через шість місяців після затвердження Уповноваженого, тож затягувати з цим призначенням не можна.