Рада Безпеки ООН у вівторок за ініціативою Росії мала розглядати український мовний закон, який набув чинності 16 липня. Це друга спроба Москви скликати засідання саме з цього питання. У середині травня пропозицію Кремля було заблоковано делегаціями США та європейських держав. Цього ж разу країни Заходу використали засідання, щоб висловити низку претензій до РФ. Більшість з них дотримується думки, що винесення такого питання на розгляд не має нічого спільного з безпекою, оскільки Кремль сам нічого не робить задля забезпечення миру на сході України.

Представники майже всіх країн, які виступали на засіданні Радбезу ООН, засудили дії Кремля на Донбасі, а саме — фінансування бойовиків і забезпечення їх зброєю, видачу російських паспортів і недотримання Мінських угод. Окрім того, Німеччина згадала про нещодавній обстріл бойовиками українського медичного автомобіля. Також члени Радбезу підтримали територіальну цілісність України та засудили окупацію Криму. Було наголошено, що пов’язані з Кримом санкції буде збережено, поки РФ не поверне нашій країні контроль над півостровом. Водночас багато країн наголосили, що Москва утискає та переслідує кримських татар. Не оминули на Радбезі й рішення Міжнародного трибуналу ООН про звільнення українських моряків та повернення кораблів, яке досі не виконала Росія. На засіданні було наголошено, що РФ дестабілізує ситуацію ще й тим, що не пропускає українські та міжнародні судна в районі Керченської протоки. Окрім того, країни Заходу вимагали правосуддя напередодні п’ятої річниці збиття літака рейсу MH17 у небі над Донбасом, коли загинули всі 298 людей, які перебували на борту.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко (на знімку) під час виступу на засіданні Радбезу ООН різко розкритикував наміри РФ втручатися у внутрішні справи України. «Країна, яка сторіччями репресувала українську мову та примусово витісняла її російською у всіх сферах суспільного життя, не має права розповідати нам, якою мовою писати та говорити», — заявив В. Єльченко.

Після засідання представники Бельгії, Франції, Німеччини, Польщі, Британії та Естонії виступили зі спільною заявою. «Ми як країни — члени Європейського Союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України разом із міжнародно визнаними кордонами й засуджуємо незаконну анексію Криму Росією», — йдеться у тексті, який наводить на своїй сторінці у Фейсбуці Постійне представництво України при ООН. Також шість країн — членів РБ ООН закликали Кремль негайно звільнити українських моряків, повернути українські кораблі, відновити безперешкодне проходження суден у Азовському морі, а також не розпалювати конфлікт на сході України.

Заступник постійного представника Великої Британії при ООН Джонатан Аллен після завершення засідання заявив, що Лондон не бачив потреби в скликанні Радбезу щодо українського «мовного закону», але його проведення було цінним і дозволило нагадати світові про справжні загрози міжнародному миру й безпеці в Україні та показати, що проблема насправді полягає в Росії, повідомляє Укрінформ.

Фото зі сторінки Постійного представництва України при ООН у Твіттері.