Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Фото з відкритих джерел.

У Львові на концерті під час акції «Мова об’єднує», який відбувся на велелюдній площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку, виступив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він нагадав, що на сцені унікальна ситуація, бо коли приймають закон, перший підпис ставить голова комітету, другий — Голова Верховної Ради і заключний — Президент України. І вони всі сьогодні на сцені. Після цих слів п’ятий Президент України Петро Порошенко, глава парламенту Андрій Парубій та голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький під бурхливі овації львів’ян взялися за руки і привітали учасників урочистостей.

«Мені особливо приємно говорити про цей закон у Львові. Ми ще в кінці 80-х мріяли про Україну, коли був Радянський Союз. Ми насипали клумбу з квітів, щоб тут постав пам’ятник Шевченкові. Ми мріяли, що прийде день і буде своя країна, що буде своя історія і своя правда. І для мене було справжньою честю, що велика мрія львів’ян здійснилася. І коли ми говоримо про те, що вояки УПА визнані героями України, учасниками бойових дій, це наша спільна мрія. Гасло «Слава Україні!», яким ми колись пошепки віталися, сьогодні є гаслом Збройних Сил України, а гімн українського війська — «Зродились ми великої години». Це була наша мрія, будувати українську Україну, мати Українську армію, мати історичну справедливість і майбутнє для наших дітей. І закон про мову — це закон про наших дітей, щоб вони навчались в українських школах. І зараз дивина, що навіть в Одесі понад 80% шкіл — україномовні. В усіх містах, де казали, що це неможливо, маленькі дітки вчаться української мови», — підкреслив Андрій Парубій.

За його словами, мовний закон — це закон про майбутнє наших дітей і про безпеку української держави. Тому що мова — це зброя, вона озброює нас проти гібридної війни, яку веде проти нас Путін. Мова нас об’єднує. Всі ці п’ять років ми творили, хто на фронті, хто на дипломатичній роботі, хтось, як Микола Княжицький, як голова комітету. Не всі знають, що він провів програму підтримки українського кінематографа. І коли ми нині дивимося фільми «Червоний» чи про кіборгів, ми повинні знати, що це завдяки таким людям, як Микола Княжицький.

Петро Порошенко подякував усім народним депутатам України, громадськості, Миколі Княжицькому і Андрію Парубію за унікальний внесок в ухвалення цього закону.

«Це в голові не вкладається, як так сталося, що протягом перших 25 років незалежності українська мова у власній хаті проживала на пташиних правах. Україна залишалася в так званому єдиному гуманітарному просторі з Російською Федерацією. Невже на 25-му році незалежності не вистачало політичної волі? Але саме так і було. Бо казали — не на часі, що не формат, що ви породжуєте конфлікти. Десятки українських політиків робили кар’єру на боротьбі з українською мовою. Це вони, ці політики, відкрили двері для втручання Кремля в наші внутрішні справи. Пам’ятаєте, Колесніченко, Ківалов. На карті проводили уявні і неуявні лінії та обмеження для нашої рідної української мови. І все це обернулося надзвичайно важкими наслідками для єдності України. І не випадково п’ять років тому було оголошено Малоросію, Новоросію, для них критерієм було те, чи є там українська мова чи не має. А де є, намагалися вичавити її звідти. І за п’ять років ми з вами багато чого змінили», — наголосив Петро Порошенко.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович нагадав, що українську мову сотні років нищили. Російська імперія, Радянський Союз, Російська Федерація були абсолютно послідовними, вони системно нищили мову. «І ми розуміємо, що українська мова потребує відродження, потребує підтримки. Тоді, наприкінці 80-х, на початку 90-х, ми приходили на мітинги і від імені громадськості намагалися підтримувати рідну мову, але цього було замало. Тепер я страшенно втішений, що свого малого мені не доведеться вести на мітинги на підтримку мови, тому що підтримкою мови тепер займається українська держава», — зазначив Володимир В’ятрович.

У Львові не тільки святкували, а дякували всім, хто творив закон про українську мову.