На підприємстві з обробки алмазів у Вінниці майстри працюють за технологією «Корона світу».

Фото надано керівниками підприємства.

— Діамант, що має 90 граней, — це найсучасніше досягнення в обробці алмазів, яке нині є у світі, — розповів «Голосу України» регіональний менеджер корпорації Дові Вайнтрауб. — Традиційна огранка має 56 граней. Алмаз із 90 гранями сяє, як сонце. Кожна з цих граней надає каменю максимального блиску і особливої гри світла.

Співрозмовник стверджує, що такий вид огранки у Вінниці запроваджено уперше, і зробили це місцеві фахівці після проходження навчання під керівництвом фахівців американської корпорації.

У 90-х американці створили аналогічне виробництво у Москві. Однак більшість працюючих була з України. Після початку конфлікту на Донбасі відкрили підприємство у Києві, а тепер — у Вінниці.

— Українці зарекомендували себе не тільки вмілими фахівцями з обробки алмазів, — продовжує Дові Вайнтрауб. — Заслуговує на похвалу їхнє сумлінне ставлення до роботи. Однозначно можу сказати: українські огранувальники алмазів кращі порівняно з фахівцями, які працюють на наших підприємствах в інших країнах.

Нині на вінницькому підприємстві трудяться 110 майстрів діамантової справи. За словами головного бухгалтера Галини Сердечної, середня платня становить 15 тис. грн. Дехто з майстрів заробляє і до тридцяти. Бонусами для працівників є компенсація витрат за харчування. Її виплачують щомісяця кожному працюючому. Охочі можуть за кошти підприємства отримати абонемент у басейн або фітнес-зал. Двох кращих майстрів направили на роботу на підприємства корпорації у Канаді та Намібії. За словами співрозмовників, там вони отримують у рази більшу платню.

У Вінниці американці планують збільшити кількість працюючих до п’ятисот майстрів. Тому уклали угоду на підготовку фахівців із місцевим Центром профтехосвіти № 1, який один із небагатьох у державі має ліцензію на підготовку огранувальників алмазів.