У четвер знову відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України. І тривало воно «за участю представників ОРДЛО» (про що повідомляє у Фейсбуці прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер) і з іншими акцентами. Домовилися про увімкнення режиму тиші. Цього разу — безстрокове. Сторони підтвердили «свою повну прихильність всеосяжному, стійкому й безстроковому припиненню вогню з опівночі 21 липня 2019 за київським часом», — інформує Оліфер.

За підсумками переговорів представник ОБСЄ Мартін Сайдік розповів «гарні новини» щодо трьох обговорюваних на зустрічі тем — обмін полоненими, запровадження режиму тиші й ремонт мосту в Станиці Луганській. Зазначив, що досягнуто певного прогресу, і пов’язав його із зустріччю представників лідерів «нормандської четвірки» (Україна, Росія, Франція, Німеччина) 2 липня в Парижі. Про це повідомляє «Радіо «Свобода».

З-поміж позитиву мінських переговорів Сайдік відзначив заяву Тристоронньої контактної групи про перемир’я на Донбасі. Зокрема, в ухваленому документі йдеться про те, що рішення про перемир’я привселюдно оголосять представники вищого командування сторін, застосовуватимуться механізми контролю над дотриманням перемир’я й дисциплінарні заходи у разі його порушення. Сторони домовилися про відмову від наступальних і розвідувально-диверсійних дій, відмову від будь-якого виду вогню, включно зі снайперським, від розміщення важкого озброєння в населених пунктах, передусім на об’єктах цивільної інфраструктури, зокрема школах, дитячих садках, лікарнях.

Переговорники домовилися про ремонт мосту в Станиці Луганській. Мовляв, через 10 днів сторони представлять свої проекти й одночасно почнуть ремонтні роботи. За словами Сайдіка, сторони також продовжили дискусії щодо обміну полоненими.

За інформацією прес-секретаря Леоніда Кучми, йдеться про 69 наших громадян і 208 осіб, про яких запитує протилежна сторона. «Домовилися в найкоротший термін провести роботу у двох паралельних напрямах: юридичне очищення й підготовка до взаємного звільнення підтверджених осіб, а також подальше підтвердження утримуваних осіб», — зазначила Оліфер. Українські ЗМІ наводять цитати з цього приводу представника невизнаної «ЛНР» Владислава Дейнега, що свідчить про його легалізацію в прямому переговорному процесі з Києвом, від чого категорично відмовлялася наша делегація раніше...

На сторінці Офісу Президента у Фейсбуці у вже традиційному відеоформаті Володимир Зеленський розповідає про свою розмову з Путіним. Зокрема, йшлося про обмін полоненими «всіх на всіх». Але для цього необхідно провести верифікацію списків утримуваних по обидва боки. Зеленський пропонує розпочати процес із наших моряків.

«Мені здається, що це нормальний крок для відновлення діалогу й реальний сильний крок до того, щоб припинити війну», — зазначив він.

Мабуть, для таких оптимістичних заяв у глави держави були підстави.

Але в Росії і в Україні говорять різними державними мовами... Вчора прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков на брифінгу в Москві, коментуючи розмову двох президентів, підтвердив: «Справді, під час телефонної розмови згадувалася ідеальна формула «всіх на всіх», йшлося, що в підсумку саме до цієї формули й було б бажано прийти». Але «при цьому робилося застереження, що розуміння слова «всіх» у російської й української сторони різне в деяких аспектах. Тому експертам доведеться приблизити це розуміння, і тоді реалізація стане більш можливою».

Кремль продовжує вести свою гібридну дипломатію. 17 липня Лефортовський суд Москви продовжив ще на три місяці арешт 24 українським морякам, захопленим спецслужбами РФ у нейтральних водах Чорного моря в листопаді минулого року. У зв’язку із цим наше МЗС зробило заяву, у якій висловило протест проти такого вердикту російської Феміди: він порушує міжнародне право й ще більше загострює протистояння між Росією й Україною. І нагадало про рішення Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня, яке зобов’язує негайно й безумовно звільнити три українські військово-морські судна і 24 членів їхніх екіпажів.

Утім, РФ не квапиться виконувати приписи міжнародного трибуналу, а судить військовослужбовців ВМС ЗСУ за своїми поняттями. Адвокат Ілля Новіков вважає: основний сценарій звільнення моряків розгортатиметься після оголошення вироку. А це може статися восени. При цьому в коментарі «Громадському» захисник сказав, що не розраховує на обмін моряків на головного редактора «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського, якого обвинувачують в Україні в держзраді. А от глашатай Путіна Дмитро Пєсков недвозначно натякнув: мовляв, відпустите російського пропагандиста — і це може стати першим кроком до нормалізації відносин між Росією й Україною.

Того ж дня Путін поліпшив свій квітневий скандальний указ про спрощення порядку набуття громадянства РФ жителями Донецької та Луганської областей. Згідно з новою версією, власником паспорта з двоголовим орлом може стати мешканець не тільки окупованої, а й підконтрольної Києву частини цих областей.

МЗС України засудило чергову спробу російської влади поширити спрощений порядок набуття громадянства РФ на українських громадян, назвавши такі дії «неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної й суверенної держави, серйозною загрозою безпеці на всьому європейському континенті», — йдеться в повідомленні відомства.

Незважаючи на «паспортні» укази Путіна й презентацію «однією особою» своїх планів у Страсбурзі, Київ у мінському процесі повинен дотримуватися своєї стратегії, окресленої Президентом. Таку точку зору вчора на брифінгу висловив представник України в підгрупі з політичних питань ТКГ Роман Безсмертний.

«Зверніть увагу, указ з’являється тоді, коли в Мінську закінчують редагувати документ і коли в Страсбурзі одна особа представляє свій план. Це все синхронізовані речі. Якщо ви гадаєте, що цей процес ніхто не торпедуватиме, ви помиляєтеся. Наше завдання, незважаючи на всі ці речі, зберегти той курс, який окреслив Президент», — сказав він.