Протестують не тільки дорослі, а й діти.

Фото надано учасниками пікету.

Активісти вимагають від адміністрації підприємства припинити забруднення повітря відходами виробництва.

Третій рік поспіль громада райцентру Тростянця на Вінниччині добивається права дихати чистим повітрям. Атмосферу забруднюють відходи місцевого спиртозаводу. Неприємні запахи накривають райцентр і деякі навколишні села особливо у такі спекотні дні, як нині. Якщо у їхній бік ще й дме вітер, люди зачиняють вікна і двері.

Діти вийшли на акцію з... прищепками на носі

У Тростянці до акцій протесту дорослих уже навіть діти долучаються.

— На День захисту дітей маленькі мешканці нашого міста вийшли у масках і з прищепками на носі, — розповіла «Голосу України» керівник Тростянецької ОТГ Людмила Червонецька. — Дивлячись на це, сльози з’являються на очах. В чому їхня вина?..

Нарешті обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про призупинення роботи спиртозаводу на час усунення недоліків. Названо причину неприємних запахів — відсутність на підприємстві фільтрів очистки відходів.

— Готуємо необхідні документи для спорудження біогазової установки, —розповів «Голосу України» в. о. директора Тростянецького спиртозаводу Богдан Білейчук. — Є фірма, яка готова взятися за цю роботу. Для спорудження потрібна земельна ділянка. Написали листа на ім’я керівника району з проханням надати місце під споруду.

Уже не раз обіцяли

Розв’язати проблему допомагає громаді земляк тростянчан народний депутат України Микола Кучер. На його запрошення до селища приїжджали представники «Укрспирту». Парламентарій брав участь у громадських слуханнях, організованих місцевою владою.

— Спорудження біогазової станції справді могло б вирішити ситуацію, — каже він. — Користь була б і для громади, і для підприємства. Люди могли б дихати чистим повітрям, а громада отримувати податки, частина місцевих продовжувала б працювати на підприємстві.

Усе добре, якщо це не черговий обман. Бо на заводі за ці роки неодноразово обіцяли розв’язати проблему. На ділі все залишається, як і було.

Депутат каже, що викликає сумнів організація, яка має намір виступити інвестором з будівництва біогазової станції. Адже це ті самі, хто дотепер забруднював і продовжує забруднювати атмосферне повітря у селищі. Будівництво має відбуватися під контролем громади із зазначенням конкретних термінів виконання робіт, дотримуватися їх.

— На мою думку, підприємство може працювати тільки тоді, коли його робота відповідатиме всім екологічним стандартам та нормативам, — каже пан Кучер. — Громада зацікавлена, щоб завод працював. Але поки не усунуть недоліки, що завдають шкоди здоров’ю людей, про роботу нічого говорити.

Не зупинять добровільно — заставимо

На вимогу громади питання обговорили.

— Здоров’я людей важливіше за прибутки підприємства, — говорив на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій її керівник, перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. — Виробництво має бути не лише економічно доцільним, а й екологічно безпечним. Через відсутність належної фільтрації, випари відходів призводять до несприятливих наслідків для здоров’я.

Що запропонували на комісії?

— Є декілька шляхів вирішення питання, — зазначив Андрій Гижко. — Підприємство добровільно зупиняє свою діяльність та надає доступ фахівцям лабораторного центру МОЗ України до полів фільтрації для проведення аналізів, паралельно розробляється проект вирішення питання утилізації відходів. Якщо ж порозуміння досягти не вдасться, існує достатньо механізмів, аби зупинити роботу підприємства в примусовому порядку.

Рішення комісії таке: призупинити роботу заводу до вирішення питання утилізації відходів.

Проти його прийняття виступили тільки представники спиртозаводу.

25-й день протесту

Добровільно адміністрація не зупинила роботу підприємства. Зробили це представники громади. Активісти заблокували проїзд на територію. Встановили цілодобове чергування. Тим само не дають можливості вивозити продукцію. Через деякий час після того не стало видно диму над заводською трубою. Технологічні лінії зупинилися. Це підтвердив керівник підприємства у розмові з пікетувальниками. Вони ще раз нагадали, що акція триватиме безперервно, поки завод не припинить порушувати вимоги екологічного законодавства.

Протягом другої декади липня фільтраційні поля обробляло одне з приватних підприємств зі столиці. Обіцяли «убити» неприємні запахи. Втім, поки що цього не вдалося зробити. За інформацією місцевих мешканців, з якими спілкувався «Голос України», сморід залишається.

На заводі побував ще один гість із Києва — академік доктор технічних наук Сергій Циганков. Він заступник директора Інституту харчових біотехнологій Національної академії наук України. Презентував випарну установку для переробки відходів меляси, сировини, з якої на підприємстві виробляють біоетанол.

На презентацію запросили активістів, які пікетують завод.

— З виступу академіка ми всі зрозуміли одну просту річ — у жодному разі не можна наповнювати фільтраційні поля новими відходами, — розповів один із активістів Андрій Терехов. — Бо процес бродіння посилиться, і сморід з новою силою накриє райцентр.

Вартість пропонованої науковцями установки становить 1,2 млн грн. Термін спорудження — 10 місяців.

— Заводське начальство крутить носом, мовляв, це ж стільки часу завод простоюватиме, але іншого виходу у них нема, бо люди налаштовані не припиняти акцію, — каже Андрій Терехов. — Життя мешканців громади, наших дітей дорожче від їхніх прибутків.

Вінницька область.

Довідково

У 2018-му Державна екологічна інспекція у Вінницькій області оштрафувала Тростянецький спиртозавод на 300 тисяч гривень за забруднення атмосферного повітря. Рівень сірководню перевищував гранично допустимі норми у понад дев’ять разів.

На підприємстві переробляють бурякову мелясу на біоетанол, спиртовмісну добавку до бензинів. Відходи по трубопроводах подають на поля фільтрації, розташовані на площі 40 (!) гектарів. Унаслідок бродіння утворюються випари сірководню. Відстань від полів фільтрації до найближчого будинку — 700 метрів.