Донеччина залишається одним із найзабрудненіших регіонів країни: на кожен квадратний кілометр території тут припадає близько 60 тонн викидів — у 5,5 разу більше, ніж у середньому по Україні. Проте, відзначив під час виїзного засідання правління Асоціації органів місцевого самоврядування Донецької області директор департаменту екології і природних ресурсів обласної держадміністрації Євген Шевченко, за дев’ять місяців минулого року кількість забруднюючих викидів в атмосферу скоротилася на 6 відсотків порівняно з аналогічним періодом позаминулого року. Щоправда, не в останню чергу через падіння обсягів виробництва на металургійних та вугільних підприємствах.

Гострою екологічною проблемою керівник департаменту вважає поводження з відходами.

— Наявність у Донецькій області підприємств вугільної, хімічної, коксохімічної, машинобудівної промисловості, чорної і кольорової металургії призвела до значних обсягів утворення та накопичення відходів. За позаминулий рік утворилося понад 55 мільйонів тонн відходів. Найбільшу тривогу викликають уже накопичені відходи обсягом 2,88 мільярда тонн. На сьогодні переважна більшість їх узагалі не використовується чи використовується за найпростішими технологічними схемами, які не забезпечують повної реалізації їхнього ресурсного потенціалу.

За підсумками 2012 року, використано лише четверту частину відходів, які утворилися. Найбільше утилізується «промислове сміття» в чорній металургії. Є проблеми і в галузі поводження з твердими побутовими відходами: більша частина звалищ і полігонів майже вичерпала свій потенціал. Для розв’язання цієї проблеми обласна рада профінансувала проектування і спорудження полігона твердих побутових відходів у Маріуполі, а також придбання для цього об’єкта обладнання для сортувальної лінії.

План дій з охорони довкілля в області на 2013—2020 роки передбачає 140 природоохоронних заходів на загальну суму понад 32 мільярди гривень. Свою програму охорони й оздоровлення навколишнього природного середовища має й Маріуполь. За словами міського голови Юрія Хотлубея, реалізація заходів програми дасть змогу до 2020 року скоротити викиди в атмосферу на 45 відсотків а викиди до поверхневих вод — на 41 відсоток. У документі зазначено близько 100 природоохоронних заходів, які коштуватимуть 6 мільярдів гривень.

 

Донецька область.