На знімках: остання загінка комбайна на ріпаковому полі під селом Каїри.

Фото Василя ЗИКА.

Виробники біопалива в об’єднаній Європі задоволено потирають руки, очікуючи постачання сировини з півдня України. Адже під таку «енергетичну» культуру як ріпак тільки на Херсонщині щороку відводять дедалі більше земель. Нинішнього року, приміром, ним засіяли 89 тисяч гектарів. І вже завершують збирати врожай, який виявився непоганим, — у середньому, за інформацією Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, по 20 центнерів з гектара. Це не рекордний показник, але цілком достатній, аби окупити виробничі витрати. І фінансовий успіх стане для аграріїв новим стимулом для розширення посівів «енергетичної» культури.

— Наші посіви ріпаку збільшили на 20% — до 260 гектарів, причому на зрошенні. Розраховували отримати по 40 центнерів з гектара, та не склалося — вийшло на 10 центнерів менше. Але й цього достатньо, аби залишитися з прибутком навіть попри те, що оптові закупівельні ціни протягом року знизилися з 12,5 тисячі гривень до 11—11,1 тисячі за тонну продукції. Тож восени, якщо не буде посухи, посіємо ріпак уже не на 260, а на 430 гектарах, — ділиться із власкором «Голосу України» планами директор сільськогосподарського підприємства із села Каїри Горностаївського району Херсонщини Василь Зик. — Продаємо ріпак посередникам, котрі експортують його по всьому світу. Охоче працювали б із місцевими виробниками, та в нас підприємств з переробки ріпаку на біопаливо, на жаль, досі не збудували.