Під час урочистого заходу біля пам’ятного знаку захисникам України, полеглим за визволення Торецька.

Цього дня 2014-го в результаті військової операції місто було звільнено від військових формувань, підконтрольних Російській Федерації. Уже ввечері 21 липня над Торецьком, що перебував у окупації із 15 квітня 2014-го, замайоріли українські прапори. Проте бої навколо міста тривали до 26 липня.

Із цієї нагоди у Торецьку відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку захисникам України, полеглим за визволення міста. В урочистостях узяли участь представники місцевої влади, військовослужбовці 53-ї окремої механізованої бригади, волонтери та представники громадськості.

Торецьк (до 2016 року — Дзержинськ) перебував під контролем іррегулярних незаконних збройних формувань із квітня 2014-го. Блискучу операцію з визволення міста було проведено зведеною групою Сил спеціальних операцій Збройних Сил України та спецпризначенцями 73-го Морського центру спеціального призначення, які зайняли місто та утримували його протягом восьми годин, до прибуття основних сил ЗСУ.

До складу сил АТО, залучених до визволення міста, входили 73-й Морський центр спеціальних операцій, 140-й окремий центр сил спеціальних операцій, 34-й батальйон територіальної оборони «Батьківщина».

«Операція з визволення Торецька почалася рано-вранці, — згадують ветерани події п’ятирічної давності. — З 04.00 до 05.30 групи почали виходити у райони виконання завдань. Група морського спецназу в обхід блокпостів бойовиків зайшла в місто і захопила будівлю міської ради, затримавши терористів, які там перебували. Збройні формування Російської Федерації та її найманці намагалися штурмом повернути контроль над будівлею міської ради, здійснювалися обстріли з танків, БМП та ПТКР. Однак українські військові не відступили від своїх позицій. Ще одна група українських спецназівців ліквідувала кілька позицій бойовиків на в’їздах до Торецька. Квартал за кварталом група просувалася вглиб міста, перевіряючи будівлі, автомобілі, та зайняла позиції поблизу міськради».

Під час боїв важкі поранення дістали троє бійців Збройних Сил України. У полон потрапила велика кількість бойовиків, які були передані відповідним органам досудового слідства. Зазнавши значних втрат у людях та бронетехніці, групи найманців відступили.

Завдяки злагодженим діям поліції буквально в перші дні після визволення було встановлено і затримано декілька десятків представників військових формувань, підконтрольних Російській Федерації.

За укріплення боєздатності, організацію територіальної оборони міста, підвищення мобілізаційної готовності та з нагоди 5-ї річниці визволення Торецька від російської окупації військовослужбовці Збройних Сил України були нагороджені медалями «За оборону міста Торецьк». Місцеві волонтери також були відзначені пам’ятними нагородами, подяками та почесними грамотами від керівника військово-цивільної адміністрації Торецька.

Фото прес-служби військово-цивільної адміністрації Торецька.